En samlet blå blok vil nu presse på for at alle SMS’er i minkskandalen bliver udleveret til Minkkommissionen.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Sagen om de slettede SMS’er i minskandalen fortsætter, og det gør ondt på statsminister Mette Frederiksens (S) troværdighed.
Sagen drejer sig om, at statsministeren og hendes tætte medarbejdere, stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen samt ledende embedsmand i Statsministeriet, Pelle Pape, har fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige minkbeslutning.
Ifølge Statsministeriet selv er dette sket som resultat en automatisk slettefunktion, som har været slået til på disse medarbejderes telefoner – men ikke hos øvrige ansatte i ministeriet.
SMS’erne kan indeholde vigtige information om forløbet omkring den ulovlige aflivning af alle danske mink, og derfor arbejder politiets teknikere nu på at genskabe dem, så Minkkommissionen kan undersøge dem.
Lykkedes det at genskabe SMS’erne, vil det dog være op til Mette Frederiksen selv og hendes embedsmænd at beslutte, hvilke SMS’er, der skal udleveres til Minkkommissionen.
Det oplyser Justitsministeriet som svar på en henvendelse fra Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh.
– I forhold til udlevering af SMS-beskeder til Minkkommissionen er det den generelle aftale med kommissionen, at den pågældende medarbejder gennemgår sin tjenestetelefon med henblik på at identificere eventuelle SMS-beskeder, som måtte være relevante for kommissionens undersøgelse, skriver ministeriet således.
Jeg har lige fået svar fra @justitsdk: de personer, der har slettet deres sms’er, bestemmer åbnebart selv hvilke genskabte sms’er, der skal udleveres til kommissionen. Det går ikke! Politiet skal selvfølgelig indlevere det slettede bevismateriale direkte til kommissionen. pic.twitter.com/8mt2T5FCly
— Alex Vanopslagh (@AlexVanopslagh) November 9, 2021
Blå blok: Regeringen skal fremlægge alle SMS’er
I blå blok hersker der dog ikke tillid til, at Mette Frederiksen og hendes embedsfolk selv skal udvælge, hvilke SMS’er, der skal udleveres til kommissionen.
Derfor er Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance gået sammen om en fælles vedtagelsestekst, som bliver fremsat ved en hasteforespørgsel i Folketingssalen.
Heri kræver de, at statsministeren og hendes regering skal lægge alle slettede SMS’er frem for Minkkommissionen.
Derefter skal det være op til kommissionen at vurdere, hvad der er relevant for sagen. Dermed foreslår partierne, at det ikke er statsminister Mette Frederiksen, og de andre der har slettet SMS’er, der selv skal vurdere, hvad der skal lægges frem.
– Folketinget konstaterer, at regeringen ikke rettidigt har håndteret situationen omkring de slettede sms’er. Folketinget kritiserer regeringen for at have modarbejdet kommissionen og ikke stoppet sletningen, da kommissionen bad om dette. Folketinget pålægger regeringen, at udlevere samtlige gendannede sms’er til granskningskommissionen, skriver de blå partier i den fælles vedtagelsestekst.
Håber på opbakning fra støttepartierne
Venstres Morten Dahlin, der er formand for Folketingets retsudvalg, appellerer til, at de røde støttepartier stemmer for forslaget fra de borgerlige partier, så alle slettede sms om den ulovlige aflivning af alle mink kan blive undersøgt og vurderet af Granskningskommissionen.
– Statsministeren har aktivt modarbejdet kommissionen og flere gange slettet bevismateriale. Så virker det altså lidt underligt, at hun nu selv skal sidde og udvælge, hvilke genskabte sms’er der skal udleveres. Vi mener, at statsministeren må give alt materiale videre, og så kan kommissionen vurdere, hvad der er relevant.
– Det står de borgerlige partier sammen om skal ske. Og vi håber da, at særligt De Radikale og Enhedslisten også vil stemme for vores forslag i salen, siger Morten Dahlin i en skriftlig kommentar til Indblik.
Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.
I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.
Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.
Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.
Mette Frederiksen er indkaldt som vidne i kommissionen den 9. december.
Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.