Indblik mener: Lad os se det i øjnene – fremover skal vi håndtere corona som influenza

Foto: Indranil Mukherjee/AFP/Ritzau Scanpix

“Undtagelsestilstand kan aldrig være en langtidsholdbar strategi. Samfundet må og skal blive normalt, frit og åbent igen. Det er på tide, at vi fremover håndterer corona som influenza”, skriver chefredaktør Claes Kirkeby Theilgaard i denne leder.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Hidtil har coronahåndteringen bevæget sig i bølger. Nedlukning, oplukning og nedlukning. Ét skridt frem, og ét tilbage, men aldrig nogen egentlig frigørelse fra de stramme coronalænker.

Men nu tyder noget på, at tingene er ved at ændre sig. Paradigmet om, at coronavirus skal håndteres med restriktioner og nedlukninger, ser ud i hvert fald ud til at stå for fald herhjemme.

Således lyder nu fra flere partier krav om at sløjfe alle eller de fleste af de nuværende coronarestriktioner med det samme. 

Samtidig er der kommet gang i den tiltrængte debat om en exitplan for coronahåndteringen, og her blander selv regeringens egne eksperter sig med krav om, at fremtidens coronahåndtering bør betyde et farvel til nedlukninger og restriktioner.

Læg dertil, at vi ifølge Statens Serum Instituts faglige direktør er på vej mod “influenzalignende tilstande”, at Spanien nu vil håndtere corona som influenza, at Færøerne lige har afskaffet coronapasset og ser ind i en udfasning af coronahåndteringen, mens også Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen slår på tromme for at håndtere corona som influenza.

Selv Sundhedsstyrelsens coronageneral Søren Brostrøm er nu begyndt at drage paralleller mellem corona og influenza.

Pludselig må man sige det, der i snart to år har været forbudt: At corona måske er en virus på nogenlunde lige fod med influenza – og at den derfor bør håndteres som sådan.

Foreløbigt bliver der talt for døve øren, idet den socialdemokratiske regering endnu ikke synes indstillet på at vinke farvel til de vidtgående indgreb i borgernes liv og frihed.

Man kan kun håbe, at regeringen hurtigt kommer på bedre tanker.

For som vi skrev i årets første leder her på Indblik: “Et frit samfund kan ikke henholdes i en tilstand af ufrihed i en længere periode, uden at det frie samfund som konsekvens heraf svækkes eller ophører med at eksistere.”

I snart to år har vores frie samfund været sat i stå og holdt i en undtagelsestilstand af frygt for en ny, ukendt coronavirus. Undervejs har vi dog lært mere om virussen, ligesom den har muteret sig til en mere ufarlig udgave af sig selv – omikronvarianten.

Ifølge flere eksperter varsler omikronvarianten, at pandemien er ved at lakke mod enden, og at den måske endda kan have mistet pusten helt, inden det bliver forår.

Situationen er altså forandret. Og uanset hvad må vi forandre vores syn på coronavirus og vores måde at håndtere den på.

På sigt er det helt uundgåeligt, at vi kommer til at skulle håndtere coronavirus som influenza. Alt andet er uholdbart, hvis vi vil have et frit, velfungerende samfund. Det ville klæde regeringen at erkende dette.

Jo før denne erkendelse kommer, jo hurtigere kan vi gå i gang med at vende den supertanker, der er den danske coronahåndtering, og få en åben og konstruktiv debat om, hvordan vi får normaliseret vores samfund igen.

Undtagelsestilstand kan aldrig være en langtidsholdbar strategi. Samfundet må og skal blive normalt, frit og åbent igen. Det er på tide, at vi fremover håndterer corona som influenza.

Dette er en leder, der udtrykker Indbliks holdning. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?