Indtil nu har Mette Frederiksen kun gjort Danmark og danskerne fattigere: Nu vil hun foretage en brat u-vending

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Men der skal “helt andre boller på suppen”, hvis missionen skal lykkes, lyder det fra cheføkonom.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Tirsdag afholdt regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) en konference i Fredericia. Her var 500 mennesker inviteret til oplæg og debat under titlen “Fremtidens Danmark”.

Konferencens deltagerliste har mødt kritik for at være domineret af rygklappere og venner af regeringen, ligesom også Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund brugte den sparsomme taletid, hun fik tildelt på konferencen til at anklage hele setuppet for at være en omgang “socialdemokratisk bullshit-bingo”

Mette Frederiksen har indtil nu kun gjort Danmark fattigere

Desuagtet varmede statsministeren dog på konferencen op til en komplet u-vending.

Til konferencen i Fredericia lød det nemlig fra talerstolen, at Danmark skal være “rigere” og “flittigere”. Og det er alt andet lige en u-vending for en statsminister, der hidtil har gjort Danmark og danskerne fattigere og mindre flittige.

Tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen tager positivt imod udmeldingen – omend han mener, at der skal “helt andre boller på suppen” fra regeringens side, hvis Mette Frederiksens ord på konferencen ikke blot skal ende som en omgang “bullshit-bingo”.

En opgørelse udgivet inden sommerferien, som Indblik dengang beskrev i en artikel, viser nemlig, at Mette Frederiksen i sine første to år som statsminister bl.a. reduceret beskæftigelsen med 10.300 personer, hævet skatterne 39 gange og reduceret BNP med 14,25 milliarder kroner.

Cheføkonom: “Hvis det skal opfyldes, så skal der helt andre boller på suppen”

– Det er rigtigt godt, at Mette Frederiksen i går på konferencen satte fokus på at gøre Danmark rigere og flittigere. Bl.a. taler statsministeren varmt for at øge arbejdsudbuddet dog uden at komme med konkrete forslag hertil. 

– Men hvis det skal opfyldes, så skal der helt andre boller på suppen i Mette Frederiksens politik. For Mette Frederiksens hidtidige politik har nemlig gjort Danmark fattigere og mindre flittig ifølge hendes egne økonomer.

– Det store spørgsmål er, om Mette Frederiksen slår ind på den kurs i reformpolitikken, som Nyrup, Fogh, Thorning og Løkke stod for. De øgede beskæftigelsen og gjorde Danmark rigere via reformer. Mette Frederiksen er indtil nu gået modsat og baglæns, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.

Ifølge Mads Lundby Hansen er der “rigtig mange” reformer, som Mette Frederiksen med fordel kan tage fat på. 

Finansministeriet og Dagpengekommissionen har f.eks. udarbejdet konkrete policyforslag, som samlet kan øge beskæftigelsen med godt 100.000 personer, fortæller han.

Bl.a. er der her tale om forslag til reformer af dagpenge, efterløn, kontanthjælp og skat.

– Jeg vil glæde mig til at statsministeren fremlægger nogle af de forslag, siger Mads Lundby 

Hansen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?