Interne dokumenter viser: Statsministeriet undviger nyt, centralt spørgsmål om Mette Frederiksens kommunikation i minkskandalen

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I et svar til Alex Vanopslagh (LA), kan Statsministeriet ikke med sikkerhed udtale sig om, i hvilket omfang medarbejdere i Statsministeriet måtte have kommunikeret internt via andre kommunikationstjenester.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

I et skriftligt svar til Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh meddeler statsminister Mette Frederiksen (S), at det i høj grad er samtaler og telefonopkald, der benyttes som intern kommunikation i statsministeriet.

Derudover nævnes e-mails og SMS’er som de mest anvendte former for skriftlige kommunikation.

Yderligere i detaljer går svaret dog ikke, også selvom det kan diskuteres, om det er fyldestgørende for den liberale partileders spørgsmål.

Vanopslagh adspurgte nemlig ikke et svar på blot de ”mest anvendte” kommunikationsplatforme.

Dertil er det interessant, at der endvidere også står i svaret til Vanopslagh:

– Statsministeriet kan dog ikke med sikkerhed udtale sig om, i hvilket omfang medarbejdere i Statsministeriet måtte have kommunikeret internt via andre kommunikationstjenester.

Og det er også opsigtsvækkende, at der afslutningsvis står skrevet:

– I det omfang, der måtte være kommunikeret internt via andre kommunikationstjenester, bemærkes, at der også kan være pligt til at journalisere beskeder, der er sendt eller modtaget via andre kommunikationstjenester end eksempelvis e-mail og SMS.

Her nævnes nemlig, at der også er journaliseringspligt af beskeder ved brug af andre kommunikationstjenester, som ligeledes er tilfældet for e-mails og SMS’er

Alligevel har Mette Frederiksen og flere af hendes centrale embedsfolk slettet SMS’er fra perioden, hvor aflivningen af alle danske mink blev foretaget uden lovgrundlag.

Den socialdemokratiske statsminister forklarede tilbage i oktober, at sletningen var foregået i forbindelse med en automatisk slette-funktion, og at det ydermere var noget, hun var blevet rådgivet til af sin departementschef Barbara Bertelsen.

Frederiksen har i dag været i samråd om retningslinjerne for opbevaring af e-mails og SMS’er i retsudvalget i Folketinget.

Statsministeren deltog i mødet sammen med justitsminister Nick Hækkerup (S), hvor udvalget bad ministrene redegøre for henholdsvis Statsministeriets og Justitsministeriets retningslinjer for blandt andet opbevaring, adgang og backup af slettede e-mails og tekstbeskeder, skriver Altinget.

[adning id="17957"]

Fik du læst?