Nu forklarer Mette Frederiksen sig: Derfor slettede jeg SMS’er i minkskandalen

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) forklarer sig nu i sagen om slettede SMS’er.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Mette Frederiksen blev rådgivet af Statsministeriet til at slette sine SMS’er.

Det skete af “sikkerhedshensyn”, fortæller hun torsdag til TV 2.

– Jeg er blevet rådgivet i Statsministeriet til af sikkerhedshensyn at have automatisk sletning af mine sms’er slået til, og det har jeg valgt at efterleve, siger statsministeren til TV 2.

Mette Frederiksen ønsker dog ikke at svare på mere konkrete spørgsmål om, hvorvidt hun selv slog automatisk sletning til på sin iPhone. 

Hun går endvidere ud fra, at alle regler er blevet overholdt, fortæller hun. 

Det på trods af, at en juraprofessor i går vurderede over for Ekstra Bladet, at Mette Frederiksen og hendes tætteste embedsmænd med sletningen af centrale SMS’er i minkskandalen balancerer på kanten af loven.

Statsministeriet bakker op om forsøg på at genskabe de centrale SMS’er, så Minkkommissionen kan inddrage dem i sit arbejde, lyder det afsluttende fra Mette Frederiksen.

Sagen om de slettede SMS’er

De seneste dage har flere medier kunnet afsløre, at Mette Frederiksen og tre af hendes tætteste medarbejdere har slettet centrale SMS’er fra den afgørende tid fra september til december sidste år, hvor den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink blev taget og ført ud i livet.

Helt konkret har statsministeren og hendes tætte medarbejdere stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i Statsministeriet Pelle Pape fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige minkbeslutning.

Ifølge Statsministeriet har de fire personer haft deres iPhones indstillet til automatisk at slette SMS’er efter 30 dage. 

Ingen andre af de i alt 10 ansatte i Statsministeriet, der skal afhøres i Minkkommisionen, har haft samme indstilling på telefonen, oplyses det.

“Hvis der var en smule tillid til regeringen før det her, er den 100 procent væk nu”

De slettede SMS’er har været genstand for hård kritik.

– Hvis der var en smule tillid til regeringen før det her, er den 100 procent væk nu, udtalte Venstres minkordfører Thomas Danielsen bl.a. i et interview med Indblik onsdag.

Han håber, at Folketinget kan blive enige om, at udvide Minkkommissionen, så centrale SMS’er i minkskandalen kan blive genskabt og undersøgt.

Læs mere om det her.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?