Iværksætter: Det bør være et krav, at politikere har erhvervserfaring

Foto: Startup Central

Det bør ikke være muligt at blive minister eller ordfører uden at have et minimum af relevant erhvervserfaring, lyder det fra iværksætter.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Danske politikere har for lidt erhvervserfaring, og det er et problem, vi bør gøre noget ved.

Sådan lyder budskabet fra iværksætter og stifter af Startup Central, Anders Fogh.

Når Anders Fogh kigger på de politikere, der sidder i Folketinget og besidder ministerposterne i regeringen netop nu, ser han en markant mangel på erhvervserfaring.

Ifølge iværksætteren er det især et problem, fordi det gør det svært for politikerne at relatere til og forstå det erhvervsliv, som de bestemmer rammerne for.

– Jeg siger ikke, at man skal have været iværksætter for at kunne være erhvervsminister eller statsminister. Jeg siger bare, at man skal have en forståelse af, hvordan det private erhvervsliv fungerer, lyder det fra Anders Fogh i et interview med Indblik.

Vejen frem bør ifølge Fogh være at lave egentlige regler med krav om erhvervserfaring til politikerne.

– Man kunne f.eks. lave en regel om, at man skulle have et til tre års erfaring for at være ordfører eller minister for et givent område.

– Så hvis man f.eks. taler på vegne af sygeplejersker, så har man selv været sygeplejerske og ved, hvor hårdt det er at være sygeplejerske på landets hospitaler, foreslår han.

Skulle et sådant krav blive gennemført, ville mange socialdemokratiske ministre stå for fald.

Du kan se en oversigt over ministrenes erhvervserfaring her.

Anders Fogh er ikke den første til at stille et sådant forslag.

Også Tine Thygesen, direktør og medlem af regeringens iværksætterpanel, har tidligere skabt debat ved at foreslå et minimumskrav på syv års fuldtidsarbejde udenfor politik, før man kan blive medlem af Folketinget.

[adning id="17957"]

Fik du læst?