[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Jens Rohde afkræver kulturministeren svar om indbringende lokalradioer
Jens Rohde har på baggrund af Indblik.net og Journalista.dk’s dækning stillet kulturministeren hele 16 spørgsmål om, hvad der foregår i lokalradionetværket omkring Radio Diablo og Radio Loud.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Må ikkekommercielle radiostationer genudsende lydsiden fra et tv-program? Hvor meget får den professionelle radiodirektør i løn af de ikkekommercielle radiostationer? Må radiostationerne være hjemmehørende i direktørens private hjem?
Det er blot tre af de i alt 16 spørgsmål, som De Radikales medieordfører Jens Rohde gennem Folketingets Kulturudvalg har stillet kulturminister Joy Mogensen (S). Spørgsmålene er affødt af nærværende medies samarbejde med gravermediet Journalista.dk og de fælles afsløringer af en række opsigtsvækkende personsammenfald og fremgangsmåder i det sydfynske lokalradiomiljø og hos nystartede Radio Louds ejerkreds.
Således kunne Indblik.net og Journalista.dk i april afdække, hvordan bestyrelsesformand i Radio Loud og direktør i svendborgensiske Radio Diablo har fingeren med i spillet i en stribe ikkekommercielle radio- og tv-stationer over det meste af Sydfyn. Radiostationer, som vel at mærke modtager offentlige tilskud i hundredetusindkronersklassen på trods af indholdsmæssigt overlap og uden at have udgifter til egne studiefaciliteter.
Desuden kom det frem, at lokalradioerne rutinemæssigt kopierer lydsiden fra ikkekommercielle tv-stationer, som Radio Diablos ejerkreds også står bag, og som også modtager anseelige tilskud fra det offentlige.
Havde hørt om problemerne før
Jens Rohde har, siden konsortiet bag Radio Loud vandt udbuddet om den nye FM-kanal, fulgt tæt med i processen omkring opstarten af den nye ungdomsradio uden at være synderlig imponeret.
Derfor har han også med interesse fulgt afdækningen af forholdene på Sydfyn, hvor Radio Diablos direktør, der samtidig er Radio Louds bestyrelsesformand, har en finger med i spillet hos en lang række ikkekommercielle radioer, som uden at have egne studier modtager store beløb i støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Forløbet forud for tilblivelsen af Radio Loud sammenholdt med de snedige lokalradiokonstruktioner bidrager ifølge Jens Rohde til at tegne et samlet billede af et radio- og tv-nævn, der ikke er sin opgave voksen. Han ærgrer sig over, at processen omkring Radio Loud ligger død i vandet.
”Det støder min retsbevidsthed helt vildt, at man ikke nogen steder kan anke sagen eller noget som helst. Der er bare ’Guds hånd’, som er Radio- og tv-nævnet, og det kan man ikke gøre noget som helst ved. Så kommer der forskellige oplysninger, og I laver forskellige beskrivelser, som yderligere vækker min forargelse og bekræfter mange af de ting, jeg har hørt fra lokalradiobranchen på Fyn,” siger Jens Rohde til Indblik.net.
Du havde hørt om det i forvejen?
”Ja-ja, det har jeg hørt masser af. Der er mange der har skrevet og ringet og spurgt, ’hvorfor gør I ikke noget ved det’, og så samler I en række oplysninger. Det, synes jeg, ministeren skal have lov at forholde sig til – hvad det egentlig er, der foregår. Radio Loud eller ej må man jo spørge, om det her er meningen. Er det meningen med lokalradiostøtten?”
Hvis de har fulgt loven, skal loven laves om
Indblik.net har gennem længere tid efterspurgt et interview med Slots- og Kulturstyrelsen for at få klarhed over, om – og i givet fald i hvilket omfang – reglerne for tilskud er blevet brudt i lokalradionetværket omkring Martin Brandt Larsen og Radio Diablo. Indblik.net vil også gerne have spurgt ind til, hvad styrelsen vurderer er lovens ånd.
Det har indtil nu ikke været muligt på grund af travlhed affødt af coronakrisen, men Jens Rohde er ikke i tvivl om sin og sit partis holdning.
Hvis det viser sig, at folkene i Radio Diablo – men også i resten af landet, hvor denne praksis er udbredt – har fulgt reglerne, er loven så hensigtsmæssig?
”Nej, det er den på ingen måde. Hvis den ikkekommercielle del, græsrodsradioen, alligevel bare er en legeplads og finansieringskilde til kommercielle radiostationer, er der ingen grund til at have dem. Så vil jeg hellere bruge pengene på noget andet.”
Hvad er det altoverskyggende problem i sagen, som du ser det? Er det, at ingen af radiostationerne har studier, at Martin Brandt Larsen aflønner sig selv, eller at man kopierer lydsiden fra tv-programmer?
”Det hele,” siger Jens Rohde og ler.
Det hele?
”Hele billedet. Når man sætter alle brikkerne sammen, burde det få enhver politiker, der er ansvarlig for, hvordan vi bruger skatteborgernes penge – men også ethvert mediemenneske – til at spørge, om vi nu gør nogen en tjeneste med det her. Ud over os selv. Det mener jeg ikke, at vi gør.”
Får drastiske konsekvenser
Står det til den radikale medieordfører, kommer der derfor helt andre boller på suppen fremover, og han vil tage problematikken med, når regeringen inviterer til medieforhandlingerne senere på året.
”Jeg er simpelthen så træt af, at vi har ventet et år på at få de her medieforhandlinger i gang, men det er i hvert fald kommet så meget for en dag, at jeg kan garantere, at det får drastiske konsekvenser, hvis vi skal være med i en aftale. Det gør det både for Radio- og tv-nævnet, for måden, vi uddeler støtte, og for, hvem der kan få del i støtten,” siger Jens Rohde og uddyber:
”Her taler vi den sammenblanding af interesser, der er. Det er simpelthen for nemt,” konstaterer han.
Jens Rohde har også bidt mærke i, at radiostationerne i Svendborg deler adresse, og bemærker, at det så kan være svært at vide, hvem der laver hvad. Som Indblik.net og Journalista.dk kunne fortælle, lejer både Radio Diablo og Radio Loud sig ind i en bygning ejet af en anden af Radio Louds bestyrelsesmedlemmer, Uffe Jeppesen.
”For mig fortæller det igen, at det er et cirkusprojekt, og jeg vil ikke tage ansvaret for det. Jeg vil simpelthen ikke tage ansvaret for at bruge 280 millioner af skatteborgernes penge og heller ikke af pengene til græsrodsstationerne, når det bliver brugt til sådan nogle tricks,” siger Jens Rohde.
Først og fremmest vil han dog afvente svar på sine spørgsmål fra kulturminister Joy Mogensen.
”Nu må vi se, hvad ministeren siger. Hvis reglerne er overholdt, er reglerne overholdt. Så skal vi have lavet reglerne om. Men hvis der er tale om, at man udnytter reglerne, uden at der er grund til det, må Radio- og tv-nævnet vågne op og gøre deres arbejde, lukke sendetilladelserne og udbyde dem på ny.”
Journalista.dk har på egne og Indblik.net’s vegne bedt Martin Brandt Larsen forholde sig til Jens Rohdes spørgsmål. Han er ikke vendt tilbage.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7008″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7062″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7098″][/vc_column][/vc_row]