Justitsministeriet fik DR til at rette artikel om masseovervågning: Nu svarer DR-chef på beskyldning om, at artiklen er blevet “meget misvisende”

Har Justitsministeriet fået DR til at rette en kritisk artikel om justitsministerens omstridte lovforslag om logning, så den nu fremstår “meget misvisende”? Det mener en kritiker. DR-chef afviser beskyldningen.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

– Rettelse: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at alle, der har en mobiltelefon bliver “overvåget konstant”. Formuleringen er ændret til “registreret konstant”, da statens adgang til oplysningerne kræver en kendelse.

Sådan står der i toppen af en artikel på det statsejede medie DR’s hjemmeside. Artiklen beskriver, hvordan støttepartierne retter massiv kritik mod det omstridte lovforslag til ændring af logningsbekendtgørelsen, som justitsminister Nick Hækkerup (S) står bag.

Ændringen er sket efter henvendelse fra Justitsministeriet, som Indblik tidligere har kunnet afdække.

Dette har mødt kritik fra Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening og en markant kritiker af netop logning. Han mener, at DR’s artikel nu fremstår “meget misvisende”.

Læs mere om det her.

DR-chef: Rettelse er ikke misvisende

Overfor Indblik har journalisten bag artiklen, Line Jenvall, afvist at kommentere sagen. Hun har i stedet henvist til sin overordnede Thomas Falbe, der er chefredaktør hos DR Nyheder med ansvar for dokumentar og event.

Han udtaler i en skriftlig kommentar til Indblik følgende:

– Vi har rettet et par faktuelle ting og nogle formuleringer, som det fremgår øverst i artiklen. Det handler om præcision og forståelighed, ikke om en juridisk definition. Vi har rettet i artiklen af egen drift, og senere fået en henvendelse fra Justitsministeriet, der har påpeget andre formuleringer, der ikke var faktuelt korrekte. 

– Derefter har vi rettet tre formuleringer i artiklen, der alle har det til fælles at præcisere, at det er teleselskaberne, der bliver pålagt at gemme logging-informationer og at det ikke handler om indholdet i selve kommunikationen, som man ellers ville kunne forstå det som. Samt at det er politiet, det på baggrund af en dommerkendelse, kan få adgang til konkret logginginformation. 

– Rettelsen af ordet ”registrering” fremfor ”overvågning” er en indholdsmæssig rettelse, da overvågning kan opfattes som overvågning af selve kommunikationens indhold, hvilket der ikke er tale om. Det er som nævnt ikke et spørgsmål om jura, men om forståelighed.

– Visse formuleringer i den første version af artiklen kunne forstås således, at lovgivningen betyder, at myndighederne selv opbevarer selve indholdet af borgernes kommunikation. Det er jo faktuelt ikke korrekt, så derfor har vi justeret formuleringen et par steder i artiklen. Hensynet er ikke til – i dette tilfælde – Justitsministeriet, men til artiklens præcision og forståelighed. Så nej, rettelsen er ikke misvisende.

Historien om den ulovlige logning

Siden 2006 har de danske teleselskaber grundet den såkaldte logningsbekendtgørelse været pålagt at logge – altså indsamle og gemme – data om samtlige danskeres brug af internet og telefon.

Det betyder, at alle SMS’er og telefonopkald foretaget af danske borgere bliver registreret af teleselskaberne. Det bliver således registreret, hvem der kommunikerer med hvem, samt hvilket tidspunkt opkaldet eller SMS’en har fundet sted. Ydermere logges lokationsdata og data om adgang til internettet for enhver internetaktivitet, så myndighederne kan se, hvor du har været, hvem du har e-mailet med, og hvilke hjemmesider du har besøgt.

Disse data kan så udleveres til politiet i forbindelse med efterforskninger. Dette kræver typisk en retskendelse.

Denne praksis med logning har længe været udskældt, og flere domme siden 2014 ved EU-retten har dømt praksissen ulovlig og i strid med menneskerettighederne.

Ifølge EU-retten er logningen en krænkelse af borgernes ret til privatliv og deres ytrings- og informationsfrihed.

Efter EU-dommene er lande som Sverige, Norge og Tyskland stoppet med at logge deres borgeres teledata.

Selvom det således i mange år har stået klart, at logningen af danskernes teledata er ulovlig, har flere justitsministre fortsat praksissen i Danmark.

Tilbage i 2017 anerkendte daværende justitsminister Søren Pape Poulsen, at reglerne om logning skulle laves om, men at den ulovlige praksis skulle fortsætte, indtil reglerne blev ændret. Reglerne er dog ikke blevet ændret, selvom der siden er gået mere end fire år.

[adning id="17957"]

Fik du læst?