Kan Moderaterne flytte magten i dansk politik? Ny måling tyder på det

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

En ny meningsmåling tyder på, at Lars Løkkes nye parti Moderaterne har potentiale til at kunne flytte magten i dansk politik. 

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaterne opnåede i september de 20.182 vælgererklæringer, som er påkrævet for, at partiet kan blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Siden har meningsmålinger vist, at partiet står til at komme solidt ind i Folketinget.

En ny meningsmåling fra Kantar Gallup foretaget for Berlingske går nu et spadestik dybere.

Den undersøger, om Moderaterne – der fra start er tænkt som et midterparti – kan lykkedes med at blive tungen på vægtskålen, som flytter magten i dansk politik.

Kantar Gallup har lavet målingen ved at spørge et repræsentativt udsnit af vælgerne, hvem de ville stemme på, hvis der var valg i morgen.

Det oplyses i målingen, at Moderaterne står til at få 3,5 procent af vælgerne.

Selvom det ikke umiddelbart lyder overvældende, er det bestemt ikke noget dårligt udgangspunkt for Løkke, mener Kasper Møller Hansen, som er en af landets førende valgforskere samt professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

– Han er en kendt person, som får en masse omtale, så snart han vrikker med ørerne, og en måling som den her giver ham en yderligere platform. Samtidig har han hverken politikere eller et politisk program på plads. Den her måling er altså opnået alene på hans rene ansigt, og derfor tror jeg faktisk, det er den nedre grænse for ham, siger valgforskeren til Berlingske.

Kan Moderaterne skubbe til blokfordelingen?

Gallups undersøgelse viser også, hvilke partier, som Moderaterne henter vælgere fra. Selvom hovedparten af vælgerne kommer fra Venstre, er der faktisk også en del af vælgerne, der kommer fra rød blok. Især fra Socialdemokratiet og De Radikale.

Det vidner om, at Løkkes nye parti har potentiale til at kunne skubbe til blokfordelingen, mener Kasper Møller Hansen, som understreger, at ”potentialet er måske større, end mange havde regnet med”.

Selvom rød blok stadig har udsigt til en solid føring, ser det ifølge målingen nu langt bedre ud for blå blok, end det gjorde under coronanedlukningerne. 

For hvor rød blok dengang stod til at få 55 procent af stemmerne, er det tal i dag svundet voldsomt ind til 51,1 procent af stemmerne.

Meningsmålingens statistiske usikkerhed for Moderatene ligger på plus/minus 0,9 procentpoint.

[adning id="17957"]

Fik du læst?