Klima-stress griber om sig

Dystre forudsigelser om klodens tilstand fører til psykiske problemer hos følsomme borgere, beretter flere internationale medier. I de værste tilfælde føler kvinder skyld for at føde børn.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Klima-stress griber om sig

Dystre forudsigelser om klodens tilstand fører til psykiske problemer hos følsomme borgere, beretter flere internationale medier. I de værste tilfælde føler kvinder skyld for at føde børn.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Folk bliver stressede og deprimerede af at følge klimadebatten, melder sundhedsstudier og personlige eksempler fra flere af verdens lande ifølge det amerikanske nyhedsmagasin Time.
Sagens kerne er den såkaldte ’eco-anxiety’. Begrebet blev defineret i 2017, da de amerikanske psykologer gjorde opmærksom på, at klimaudfordringer og den aktuelle klimadebat har en psykisk slagside. Begrebet kan løst oversættes til øko-angst eller klimastress.
Problemet handler om psykisk stress over nutiden og ikke mindst frygt for fremtiden. Dertil kan også høre skammen over ikke at leve op til sine egne eller andres forventninger om livsstil. For eksempel den såkaldte flyskam, der dækker over at undgå flyvning for klimaets skyld.
Casen i Time-historien er en 29-årig kvinde, der er blevet veganer og selv undgår flyvning. Men hendes frustrationer over politikerne sætter sig stadig på hendes psyke og gør hende dybt deprimeret. Hun er en del af en tendens, som har ført til stor fremgang for organisationen The Good Grief Network, der arrangerer støttegrupper i en række amerikanske stater.
Britiske medier har også set på fænomenet i sidste uge. BBC interviewede komikeren Laura Lexx, som sagde: ”Problemet med eco-anxiety er, at du ved, at du har ret,” mens hun fortalte om den hårde beslutning, at hun nu ikke vil sætte børn i verden.
BBC har tidligere rapporteret om et beslægtet problem. Nemlig de kvinder, som allerede har fået børn og derfor bekymrer sig endnu mere. En af dem, Heather, fortæller, at hun føler sig skyldig for at have født sin søn, Jack. Hun var ikke nok opmærksom på klimaet tidligere, siger hun. Og nu er hun bange for, at Jack en dag vil dø på grund af klimaforandringer.
Netop begrebet ’eco-anxiety’ var i øvrigt indstillet til prisen Oxford Word of the Year 2019. Det vil sige årets ord som udvalgt af selskabet bag den kendte Oxford-ordbog. Dog måtte ’eco-anxiety’ til sidst vige for vinderen – som var ’climate emergency’. Også begreber som ’flight shame’ og ’plant-based’ var med i opløbet.
”Det afspejler, at den engelsktalende verden i 2019 var optaget af spørgsmålet,” sagde en af redaktørerne til The New York Times om valget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2164″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3556″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3667″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?