LA: Brug ikke flere penge på sundhedsvæsenet – fyr i stedet tusindvis af medarbejdere

Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance. (Foto: Johan Wessman/News Oresund)

Hvis det står til Alex Vanopslagh (LA), bør vi ikke kaste flere penge efter sundhedsvæsenet for at lette presset. Problemet kan løses på en helt anden måde, mener han i et interview med Berlingske.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk 

Hospitalsvæsenet er i øjeblikket underlagt et alvorligt pres. Et pres, der ikke bunder i covid-19 indlagte, men derimod skyldes akut mangel på varme hænder.

Der er især tale om mangel på sygeplejersker i anæstesiafdelingerne, som skal bedøve patienterne. Denne mangel gør, at flere operationer i øjeblikket bliver udskudt. 

Hvis der ikke gribes ind fra politisk hold, ser det umiddelbart ikke ud til at blive bedre i løbet af den kommende vintertid.

Derfor har et politisk flertal netop på Socialistisk Folkepartis initiativ indgået aftale om en såkaldt “coronavinterpakke”, der skyder en milliard kroner ekstra i sundhedsvæsenet. 

Denne pakke er en del af den nye finanslov, som mandag er blevet præsenteret af den socialdemokratiske regering, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Læs mere om den nye finanslov her.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, mener dog ikke, at løsningen på hospitalspresset ligger i at skyde flere penge i sektoren. Han vil løse problemerne på en helt anden måde.

Han ser hellere, at man reducerer mængden af administrative medarbejdere, IT-folk og akademikere i sundhedssektoren. 

Helt konkret vil han fyre 3.500 administrative medarbejdere samt 1.000 akademikere. Sådan vil antallet af medarbejdere i disse positioner blive reduceret til samme niveau som i år 2010.

– Hvis vi mente, at vi havde en fin administration af sundhedsvæsenet for ti år siden, og hvis selve administrationen ikke er blevet bedre, så kan vi helt sikkert også nøjes med det samme antal administrative medarbejdere, som vi kunne for ti år siden. Og de ressourcer, der så er i overskud, kunne man eventuelt bruge på mere personale, siger Alex Vanopslagh i et interview med Berlingske.

Således vil han samtidig komme problemer i sundhedsvæsenet til livs, som flere ansatte i sundhedsvæsenet på det seneste har råbt op om. Problemer der lyder på for meget administrationspersonale, for meget bureaukrati og for lidt tid ved patienterne.

Samtidig har Vanopslagh også et forslag til, hvordan vi kommer manglen på varme hænder i sundhedssektoren til livs.

Han vil tiltrække flere sygeplejersker fra udlandet ved at tilbyde dem et midlertidigt ophold, hvor de kan arbejde på den såkaldte ”forskerordning”. En ordning der sikrer, at de kun vil skulle betale 27 procent i bundskat.

Vanopslagh er heller ikke den eneste der vil løse problemerne på hospitalerne ved tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Dette har Jacob Rosenberg, overlæge klinisk professor på Københavns Universitet, også foreslået.

Rosenberg har desuden tidligere været partifælle med Vanopslagh, men er siden skiftet til Konservative, som han i dag sidder i Regionsrådet i Region Hovedstaden for.

Rosenberg lagde for nyligt op til at skaffe det, han kalder en “tosset” regel, der står i vejen for at hente kvalificeret arbejdskraft udenfor EU til Danmark.

Læs mere om det her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?