Landbruget kritiserer klynk fra økologer

Bæredygtigt Landbrug kritiserer Økologisk Landsforenings klager over, at der ikke kommer endnu flere penge til økologi.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Landbruget kritiserer klynk fra økologer

Bæredygtigt Landbrug kritiserer Økologisk Landsforenings klager over, at der ikke kommer endnu flere penge til økologi.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
”Investeringerne til økologi har de sidste fem år været under udfasning og rammer et rungende nulpunkt i 2022,” skriver interesseorganisationen Økologisk Landsforening (ØL) i et indlæg på Altinget.dk, rettet mod regeringen og støttepartier. Indlægget hedder ”Regeringen må stoppe udhulingen af økologien”.
De to forfattere, direktør Helle Borup Friberg og formand Per Kølster fra Økologisk Landsforening, udtrykker stor skuffelse over, at regeringen ikke har overholdt  ”løfter om at sikre flere midler til eksportfremme og markedsudvikling, at afsætte permanente midler til innovation og forskning, at samarbejde med detailhandelen om billigere og mere tilgængelig økologi, at oprette en pulje til uddannelse af køkkenpersonale, så der kommer mere økologi og mindre madspild i køkkenerne og endelig at arbejde for indretning af EU’s landbrugspolitik, så den understøtter mere økologi i hele Europa.”
Og argumenterer videre i artiklen med alle de lyksaligheder, økologi bringer til menneskeheden.
Faglig konsulent i interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, Poul Vejby Sørensen, imødegår i et indlæg på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside økologernes argumenter. Indlægget blev sendt til Altinget.dk, men blev afvist.
”Der er grund til at respektere mange økologiske producenter som gode og engagerede ’håndværkere’, som forsøger at øge prisen på deres produkter med selvvalgte benspænd og storytelling,” skriver Poul Vejby Sørensen, ”men Økologisk Landsforening er simpelthen langt over kanten, hvad angår seriøsitet og ordentlighed, når foreningen advarer regeringen mod at ’udhule’ økologien”.
Poul Vejby Sørensen skriver: ”Præmissen for denne advarsel er simpelthen grotesk. Ingen regering har nogensinde ’udhulet økologien’. Tværtimod har regering efter regering år efter år pumpet økologien kunstigt op med million efter million i tilskud til etablering, drift, til markedsføring osv, osv.”
Bæredygtigt Landbrugs chefkonsulent opregner herpå en række fakta, som også tidligere har været omtalt i Indblik.net, blandt andet at reglerne for økologisk produktion tillader en række stoffer i produktionen, som økologerne ellers forsager, både gødning og kemiske hjælpemidler. Han gennemgår derudover nogle af ØL’s påstande, som han mener ”vil kunne domfældes for ulovlig anprisning”: Fakta om klimaaftrykket:
PVS: ”Økologi kan naturligvis ikke konkurrere med moderne konventionelt moderne landbrug, hvad angår klima og plads til naturen, når økologiske arealer kun producerer 50 til 75% af udbyttet i moderne ressourceoptimeret landbrugsproduktion. Økologisk produktion udleder mindst 150% og helt op til 170% af den mængde CO2, som moderne kulturteknik præsterer.”
Det, ØL ønsker, konkluderer Poul Vejby Sørensen, er, at der indsættes fiktive værdier for økologiens lyksaligheder, når der nu ikke er nogen objektiv særlig kvalitet ved produkterne.
”Økologisk produktion er simpelthen mindre bæredygtig end konventionel produktion på grund af arealforbruget. Det er en kendsgerning, der ikke lader sig ændre med propaganda og politiske slagord,” slutter han sit indlæg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1345″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2947″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8174″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?