Medicin og vindmøller sikrer fremgang i dansk økonomi

Danmark klarer sig væsentligt bedre end nabolandene. Den danske økonomiske vækst var i årets andet kvartal væsentligt højere end i USA og EU. Fra 4. kvartal i 2017 til 2. kvartal i 2019 voksede dansk økonomi med 8-9 procent.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Medicin og vindmøller sikrer fremgang i dansk økonomi

Vi klarer os væsentligt bedre end vores nabolande. Rigsstatistikeren analyserer.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Den danske økonomiske vækst var i årets andet kvartal væsentligt højere end i USA og EU. Fra 4. kvartal i 2017 til 2. kvartal i 2019 voksede dansk økonomi med 8-9 procent. Lande som Tyskland, Sverige og Storbritannien havde negativ vækst i 2. kvartal i år.
Danmarks rigsstatistiker, Jørgen Elmeskov, analyserer i en klumme på Danmarks Statistiks hjemmeside årsagerne til den gunstige danske position. Og han påpeger, at dansk økonomi især adskiller sig fra vores nabolandes på to områder: Vores medicinalindustri fylder mere i vores økonomi, end den gør i nabolandenes, og vindmøllerne sikrer Danmark vækst inden for industriproduktion.
Medicinalindustrien i Danmark omfatter blandt andet Novo Nordisk, Lundbeck, LEO Pharma, Bavarian Nordic, Genmab, og ALK Albello. Det har været en vækstbranche i mange år – men det har det også været i andre europæiske lande. Forskellen er, at branchen i Danmark vejer tungere i den samlede økonomi end i andre lande. Andelen af medicinalindustrien i dansk industriproduktion er således 20 procent, i EU som helhed er den kun 5 procent. Samtidig er den danske medicinalindustri med en vækst på 20 procent i det seneste halvandet år vokset dobbelt så hurtigt som den europæiske.
Transportmiddelindustrien – bilindustrien – har haft det hårdt det seneste halvandet år. Men den fylder ikke meget i Danmark, 2 procent mod næsten 14 procent for hele EU. Til gengæld har den danske transportmiddelindustri oplevet et fald i væksten, som er næsten tre gange så stort som i EU. Og man kan ikke udelukke, at de svage konjunkturer i europæisk bilindustri har påvirket nogle danske underleverandører negativt – også i andre brancher end transportmiddelindustrien, skriver rigsstatistiker Jørgen Elmeskov.
Udviklingen i medicinalbranchen og i transportmiddelbranchen kan kun forklare under halvdelen af den vækstforskel, der er på Danmark og EU. Der må være forskel i andre brancher også. Her er det specielt synligt i maskinindustrien med en vækst i Danmark på 14 procent og et fald i EU på 2-3 procent. En vigtig del i denne branche er vindmølleindustrien. Den har nok i noget omfang sin helt egen vækstdynamik, som måske i mindre omfang påvirkes af den generelle konjunktur, skriver Jørgen Elmeskov.
Hele indlægget kan findes her på Danmarks Statistiks hjemmeside.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?