Medicin og vindmøller sikrer fremgang i dansk økonomi

Danmark klarer sig væsentligt bedre end nabolandene. Den danske økonomiske vækst var i årets andet kvartal væsentligt højere end i USA og EU. Fra 4. kvartal i 2017 til 2. kvartal i 2019 voksede dansk økonomi med 8-9 procent.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Medicin og vindmøller sikrer fremgang i dansk økonomi

Vi klarer os væsentligt bedre end vores nabolande. Rigsstatistikeren analyserer.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Den danske økonomiske vækst var i årets andet kvartal væsentligt højere end i USA og EU. Fra 4. kvartal i 2017 til 2. kvartal i 2019 voksede dansk økonomi med 8-9 procent. Lande som Tyskland, Sverige og Storbritannien havde negativ vækst i 2. kvartal i år.
Danmarks rigsstatistiker, Jørgen Elmeskov, analyserer i en klumme på Danmarks Statistiks hjemmeside årsagerne til den gunstige danske position. Og han påpeger, at dansk økonomi især adskiller sig fra vores nabolandes på to områder: Vores medicinalindustri fylder mere i vores økonomi, end den gør i nabolandenes, og vindmøllerne sikrer Danmark vækst inden for industriproduktion.
Medicinalindustrien i Danmark omfatter blandt andet Novo Nordisk, Lundbeck, LEO Pharma, Bavarian Nordic, Genmab, og ALK Albello. Det har været en vækstbranche i mange år – men det har det også været i andre europæiske lande. Forskellen er, at branchen i Danmark vejer tungere i den samlede økonomi end i andre lande. Andelen af medicinalindustrien i dansk industriproduktion er således 20 procent, i EU som helhed er den kun 5 procent. Samtidig er den danske medicinalindustri med en vækst på 20 procent i det seneste halvandet år vokset dobbelt så hurtigt som den europæiske.
Transportmiddelindustrien – bilindustrien – har haft det hårdt det seneste halvandet år. Men den fylder ikke meget i Danmark, 2 procent mod næsten 14 procent for hele EU. Til gengæld har den danske transportmiddelindustri oplevet et fald i væksten, som er næsten tre gange så stort som i EU. Og man kan ikke udelukke, at de svage konjunkturer i europæisk bilindustri har påvirket nogle danske underleverandører negativt – også i andre brancher end transportmiddelindustrien, skriver rigsstatistiker Jørgen Elmeskov.
Udviklingen i medicinalbranchen og i transportmiddelbranchen kan kun forklare under halvdelen af den vækstforskel, der er på Danmark og EU. Der må være forskel i andre brancher også. Her er det specielt synligt i maskinindustrien med en vækst i Danmark på 14 procent og et fald i EU på 2-3 procent. En vigtig del i denne branche er vindmølleindustrien. Den har nok i noget omfang sin helt egen vækstdynamik, som måske i mindre omfang påvirkes af den generelle konjunktur, skriver Jørgen Elmeskov.
Hele indlægget kan findes her på Danmarks Statistiks hjemmeside.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?