“Norden er faldet”: Nu regeres alle lande i Norden af socialdemokrater

Her ses Norges kommende statsminister Jonas Gahr Støre fejre Arbeiderpartiets valgresultat med en buket roser. (Foto: Javad Parsa/AFP/Ritzau Scanpix)

“Norden er faldet”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder reaktionen fra De Konservatives folketingsmedlem Rasmus Jarlov ovenpå det netop overståede Stortingsvalg i Norge.

Her skiftede magten fra Erna Solberg og fra konservative parti Høyre til det røde Arbeiderpartiet med Jonas Gahr Støre.

Det ærgrer Jarlov, da hans konservative søsterpartis valgnederlag nu betyder, at ikke ét eneste land i Norden har en blå – altså liberal, borgerlig, eller konservativ – regering. Faktisk er alle de nordiske lande nu regeret af socialdemokratiske partier.

Efter mandagens valg ser Norge nu ud til at skulle regeres af Arbeiderpartiet, der ligeledes er et socialdemokratisk parti, og dermed er socialdemokraternes nordiske triumf komplet.

Sverige er i hvert fald indtil november fortsat ledet af Socialdemokraterna og Stefan Löfven. I Finland hedder statsministeren Sanna Marin, og hun kommer ligeledes fra et socialdemokratisk parti, nemlig Suomen sosialidemokraattinen puolue, forkortet som SDP.

Herhjemme er det som bekendt også en socialdemokratisk regering, der leder landet, anført af statsminister Mette Frederiksen.

På trods af, at Norden nu er malet rød, udtrykker Jarlov håb for fremtiden:

– Norden er faldet. Men friheden, patriotismen og civilsamfundet kan ikke undertrykkes. Vi rejser os igen og kommer stærkere tilbage, skriver han i et tweet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?