Ny måling afslører, hvem danskerne foretrækker som statsminister i en blå regering

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En ny undersøgelse viser, at danskerne har én klar favorit som statsminister i en eventuel blå regering – og en overraskende nummer to.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk 

Den seneste tids meningsmålinger viser, at spændingen er tilbage i dansk politik.

I en ny måling fra Voxmeter står blå blok således for første gang i over tre år til at have en større vælgeropbakning end rød blok.

Læs mere om det her.

Men hvis regeringen bliver blå efter næste valg – hvem foretrækker vælgerne så som statsminister? 

Det afdækker en ny undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Moos-Bjerre og Norstat A/S i samarbejde med Weekendavisen. 

Denne undersøgelse viser, at 49 procent af blå bloks vælgere foretrækker Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen som statsminister, mens det kun er 10 procent, der foretrækker Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Undersøgelsen viser også, at Søren Pape Poulsen på nuværende tidspunkt er den mest populære blå statsministerkandidat, og dette er ikke blot, hvis man spørger de blå vælgere, men også hvis man spørger den samlede vælgergruppe.

Dog står Jakob Ellemann-Jensen overraskende nok ikke engang til at få andenpladsen. 

Det gør nemlig tidligere Venstreformand Lars Løkke Rasmussen, som hele 20 procent af de adspurgte mener vil være den bedste blå statsminister. Dermed er der dobbelt så mange, der foretrækker Løkke som statsminister sammenlignet med Ellemann.

Lars Løkke Rasmussen, der tidligere har bestredet statsministerposten ad flere omgange, forlod i begyndelsen af året Venstre og har siden arbejdet på at stifte sit nye midterparti, Moderaterne.

Det er i øvrigt kun 24 procent af blå bloks vælgere, der oplever Jakob Ellemann som troværdig, hvorimod Lars Løkke, som har fået andenpladsen, opleves som troværdig af 36 procent af blå bloks vælgere.

Den store vinder er dog igen Pape. Han slår Ellemann og Løkke med henholdsvis 42 og 30 procent. Han opleves nemlig som værende troværdig af hele 66 procent af de blå vælgere, der indgår i undersøgelsen.

Lars Løkke Rasmussens projekt med at danne et midterparti, der kan gå på tværs af de traditionelle skel mellem rød og blå blok, får desuden vind i sejlene med den nye undersøgelse.

Det viser sig nemlig, at han er den foretrukne statsministerkandidat blandt de vælgere, der betegnes som tvivlere. Altså dem, som hverken bekender sig til rød eller blå blok. Her svarer 35 procent, at de foretrækker Løkke som statsminister.

Undersøgelsen er gennemført som en online spørgeskemaundersøgelse blandt 1.019 repræsentativt udvalgte danskere i perioden fra den 8. til den 11. november 2021 af konsulent- og analysevirksomheden Moos-Bjerre A/S og dataleverandøren Norstat Danmark A/S.

[adning id="17957"]

Fik du læst?