Blå blok er størst for første gang i over tre år

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

For første gang i over tre år står blå blok til at have en større vælgeropbakning end rød blok.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk 

Det viser den seneste meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzaus Bureau.

Meningsmålingen viser, at blå blok står til at få 48,9 procent af stemmerne, mens rød blok står til 48,6 procent. 

Det er første gang siden august 2018, at blå blok står til at være større end rød blok i en Voxmeter-måling.

Blå bloks vælgeropbakning er steget med 1,1 procentpoint siden sidste uges Voxmeter-måling. På den anden side er rød blok gået tilbage med 0,5 procentpoint.

Det er vigtigt at notere sig, at der i målingen er en statistisk usikkerhed for både rød og blå blok på plus/minus 3,1 procentpoint.

Det vil sige, at når blå blok i denne måling får 48,9 procent af stemmerne, så ligger det korrekte niveau antageligvis et sted mellem 45,8 og 52 procent.

Men med stor sandsynlighed vil det reelle niveau for blå blok dog ligge tættere på de 48,9 procent end på yderpunkterne.

Målingen fra Voxmeter lægger sig desuden i slipstrømmen på en måling fra det andet analyseinstitut Megafon, der også tyder på blåt flertal.

Læs mere om denne måling her.

Tabel: Voxmeter for Ritzaus Bureau

Det er endvidere værd at bemærke, at Socialdemokratiet i den nyeste Voxmeter-måling får den laveste vælgeropbakning siden starten af 2020 på kun 26,4 procent. Det er fjerde uge i træk med tilbagegang til regeringspartiet.

Den seneste meningsmåling tyder på, at valgforskerne Kasper Møller Hansen og Rune Stubager havde ret da de forudsagde, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ville tabe vælgere, efterhånden som coronakrisen ebbede ud.

– Alt skidt ender hos statslederen. Derfor tror jeg også, vi kan se et ret kraftigt og hurtigt dyk på den anden side af krisen, lød det dengang fra Kasper Møller Hansen.

Samtidig viser målingen, at Konservative står til en fremgang på hele 8,5 procentpoint sammenlignet med valget i 2019.

Derimod står Venstre, der i denne måling er marginalt større end Konservative, til at tabe hele 8,2 procentpoint i forhold til sidste folketingsvalg.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 7. november 2021, baserer sig på telefoninterview med 1.006 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra d. 1. november 2021 til d. 6. november 2021.

Voxmeter afdækker kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Ca. 21,1 procent af de adspurgte var på det pågældende tidspunkt “i tvivl om partivalg”, “vil ikke stemme”, “vil stemme blankt” eller “er ikke stemmeberettiget”.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på plus/minus 2,7 procentpoint

[adning id="17957"]

Fik du læst?