Ny måling: Socialdemokratiet falder i takt med smitten

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Efter den store optur under coronakrisen kommer nu en markant nedtur for det socialdemokratiske regeringsparti.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Siden coronakrisens begyndelse, har Socialdemokratiet oplevet langt større vælgeropbakning, end partiet før har været vant til. Dog ser det nu ud til at vende.

I takt med at flere bliver vaccineret, færre bliver smittet, restriktionerne bliver udfaset, og hverdagen vender tilbage, falder partiet nemlig i meningsmålingerne.

For knap tre måneder siden stod Socialdemokratiet til sit bedste resultat i år på hele 34,1 procent, men partiet har siden da oplevet massiv nedgang.

Blot en måned efter, stod Socialdemokratiet til en vælgeropbakning på 32,6 procent, men selv siden da, har partiets vælgeropbakning generelt været faldende.

Kigger man yderligere en måned frem, vil man se, at Socialdemokratiet på dette tidspunkt stod til en vælgeropbakning på 31 procent, men siden da, har den faldende vælgeropbakning taget fart.

I den seneste meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzaus Bureau, står Socialdemokratiet til at få 29,3 procent af stemmerne. Dette er altså et fald på 4,8 procentpoint på blot 3 måneder.

Det bør bemærkes, at der i meningsmålingen er en statistisk usikkerhed på plus/minus 2,8 procentpoint hos Socialdemokratiet.

Vælgerne har samlet sig om den politiske leder

Indblik har tidligere skrevet om, at professorerne Kasper Møller Hansen og Rune Stubager mener, at Socialdemokratiets fald i meningsmålingerne, kan skyldes den såkaldte “rally around the flag”-effekt.

Denne effekt betyder, at vælgerne i stor grad samler sig om den politiske leder i krisesituationer, og siden hverdagen nærmer sig normalen, gør Socialdemokratiets vælgeropbakning det også.

– Det betyder også, at billedet trods alt vil rette sig og se bedre ud for oppositionen. Mange af de vælgere, der har flyttet sig, stemmer på statsministeren for at hjælpe med at bekæmpe en fjende. Derfor må man også forvente, at de fordeler sig mere normalt, når fjenden ikke er lige så truende mere, udtalte Kasper Møller Hansen dengang til Berlingske.

Rune Stubager peger samtidig på, at kriser oftest gavner statslederen mere på den korte end den lange bane.

Han mener dog, at Socialdemokratiets fald vil ske i form af en løbende og gradvis sivning frem for et pludseligt fald.

Kan du lide, hvad du læser?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?