Ny måling: Vælgerne flygter fra rød blok, efterhånden som coronakrisen ebber ud

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mandatfordelingen mellem rød og blå blok er nu tilbage på samme niveau som før coronakrisens begyndelse.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Det fremgår af den seneste meningsmåling fra Voxmeter for Ritzaus Bureau.

 Den 1. marts 2020, stod rød blok til at få 95 mandater, og blå blok stod til at få 80 mandater.

I den seneste måling er dette igen tilfældet, på trods af, at rød blok har været oppe og stå til 109 mandater, hvor blå blok stod til at få 66 mandater.

Det vil stadig være nok til at genvælge Mette Frederiksen (S) som statsminister med de nuværende støttepartiers opbakning. 

Men det viser ifølge to valgforskere, at støtten til den socialdemokratiske regering svinder ind i takt med, at coronaepidemien i Danmark bliver mindre akut, skriver Ritzau.

– De fik en voldsom fremgang under coronakrisen. Den fremgang er ikke forsvundet endnu.

Den er mindre, og de er faldet siden toppunktet, siger valgforsker Rune Stubager, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Rune Stubager og Kasper Møller Hansen, som begge er valgforskere, har tidligere forudsagt netop denne nedgang.

Dengang sagde de, at der under krisen var tale om en såkaldt “rally around the flag”-effekt, hvilket vil sige, at befolkningen samler sig om en fælles leder i en krisesituation som coronakrisen.

Kasper Møller Hansen mener i øvrigt, at på trods af at vælgerne under kriser som denne samles om den politiske leder, vil regeringschefen blive tildelt ansvaret for konsekvenserne på sigt.

– Alt skidt ender hos statslederen. Derfor tror jeg også, vi kan se et ret kraftigt og hurtigt dyk på den anden side af krisen – ikke nødvendigvis fordi hun har begået fejl, men fordi man placerer ansvaret hos lederen, fortsætter han.

Læs mere her.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 23. august 2021, baserer sig på telefoninterview med 1.003 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra d. 16. august 2021 til d. 22. august 2021. 

Voxmeter afdækker i målingen kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen. 

Ca. 31,5 procent af de adspurgte var på det pågældende tidspunkt “i tvivl om partivalg”, “vil ikke stemme”, “vil stemme blankt” eller “er ikke stemmeberettiget”. 

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på plus/minus 2,8 procentpoint.

[adning id="17957"]

Fik du læst?