Nyt lederskab i Grønland

Valget kårede en ny leder. Vælgerne pegede simpelthen på den unge liberale leder, Jens-Frederik Nielsen, til at stå i spidsen for et Grønland med fokus på erhvervsudvikling.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Talen om, at blive en del af USA er afvist, men Grønland vil fortsat arbejde positivt sammen med både Danmark og USA.

Jens-Frederik Nielsens mandat er så stærkt, at han er naturlig forhandlingsleder.

Det har i mange år været sådan, at Grønland var et venstreorienteret samfund, med ønsker om selvstændighed. De store partier IA og Siumut har repræsenteret SF og S, med Mute B. Egede som synlig chef. Den æra er slut nu. Grønland er fra i dag et liberalt og erhvervsvenligt samfund med gode relationer til Rigsfællesskabet og til USA.

Den nye liberale leder har et klart ønske om, at udvikle Grønlandsk økonomi først, og derefter arbejde for selvstændighed. I nævnte rækkefølge.  Jens-Frederik Nielsen er helt bevidst om, at grønlænderne vil bevare det velfærdssamfund, som er opbygget i tæt samarbejde med Danmark. Der skal ikke spilles hasard med børn, ældre og udsatte borgere.

Samtidig skal selvstændighedsprocessen bygge på en sund privatøkonomisk vækst. Fiskeriet, turismen og undergrunden skal udvikles og meget gerne i samarbejde med USA. Jens-Frederik Nielsen er af natur en positiv slider, som rækker hånden ud til alle sine kolleger. Men han er ikke naiv og ved, at Grønland vil være under hårdt pres fra Trump i lang tid frem.

Den nye ledelse har brug for et samlet Grønland, der føler sig hørt og ved, at lederskabet bygger på indsigt og fast hånd.

Det er klart, at Nalleraq-triumviratet Pele Broberg, Aki Matilda Dam og Kuno Fenker skal anerkendes for deres flotte valg, og ikke mindst for deres seriøse tilgang til valget. Hvis Trump havde håbet at det solgule merchandice var en hilsen til hårpragten, blev han skuffet. Nalleraq har haft seriøse bidrag til fiskeri, bygder og til  Nuuk. Eller sagt ligeud: Nalleraq er meget mere end bare løsrivelse. Der er grund til at ønske tillykke.

IA er jo nok den oplagte samarbejdspartner for Jens-Frederik Nielsen, hvis han skal samle Grønland – og det er hans erklærede mål.

Hvis man tænker traditionelt, så vil man måske sige: Hvordan kan et liberalt parti samarbejde med en “SF`er”? Sådan ser man det ikke i Grønland. Her er det et spørgsmål om at samle befolkningen omkring de kompetencer, der kan stå igennem hård sø i Nordatlanten.

Det er indlysende, at valget mellem Nalleraq og IA bliver afgørende. Og her drejer det sig om kemi og kompetencer. Valget har medført et generationsskifte, og et skifte fra socialisme til liberalisme. Nu skal det funderes, så der er en bred opbakning.

Alle må forstå, at selvstændighed kræver en økonomi, der er langt stærkere end i dag. Den nødvendige vækst må i fokus. Hvis alle accepterer den præmis, så kan man forvente, at den nye leders dør står åben – både for den unge misbruger, fiskeren, statsministeren, hotelejeren samt danske og amerikanske investorer. Selvfølgelig også for den amerikanske præsident.

Nu skal alt i Grønland ikke handle om Danmark, men det er på sin plads at sige tillykke til Liberal Alliance og til Alex Vanopslagh. Jens-Frederik Nielsen er politisk knyttet til LA, og det borger for en klog liberal og pragmatisk tilgang til de store udfordringer.

Oppositionen i form af Siumut og IA, viser i realiteten USA, hvordan man gavner sit land. De erkender deres nederlag og stiller sig til rådighed for den kommende ledelse. Selv om det er smerteligt, er der måske en spirende erkendelse af, at hvis en ny generation kan træde i karakter med en mere erhvervsorienteret tilgang, er det nok bedst for Grønlands fremtid.

Set med danske briller er det en ny start. Den danske regering skal vende sig til Jens-Frederik Nielsen. Det skal Washington også.

Jens-Frederik Nielsen får brug for al den støtte vi kan give ham.

Fik du læst?