Professor: Det her betyder, at forsamlingsforbuddet i realiteten er ophævet

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

“Forsamlingsforbuddet er nu i realiteten ophævet”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Sådan lyder den klare melding fra professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, i et interview med Den Uafhængige.

Baggrunden for udtalelsen er, at en af radioens værter, Nima Zamani, har efterprøvet forsamlingsforbuddet ved at anmelde en række “fjollede” demonstrationer med op til 25.000 deltagere.

Demonstrationerne vil, som de er beskrevet i anmeldelsen til politiet, bl.a. være storskærmsarrangementer med fodboldkampe og demonstrationer imod, at fodbolden er rund og ikke “citronformet”.

Han har ladet sig inspirere af den guldfest, som Brøndby-fans afholdt i gadebilledet for nyligt, og som Frederik Waage også tidligere har kaldt for ulovlig.

Politiet har godkendt alle Nima Zamanis demonstrationer, og det får Frederik Waage til at reagere.

– Man kan konstatere, at politiet i Brøndby er klar på at lave en ny fest svarende til den guldfest, man lige har holdt i Brøndby, som var klart ulovlig, fordi man blot fejrede en fodboldsejr.

– De er også klar til at afholde et storskærmsarrangement. Der er åbenbart ikke grænser for, hvilket arrangement, man kan afholde, hvis bare man kalder det en demonstration, siger Frederik Waage til Den Uafhængige.

Om det er en begravelse, en rockkoncert eller en 40-års fødselsdagsfest, kan man slippe afsted med at afholde det, hvis blot man kalder det en demonstration, vurderer Frederik Waage.

Bekendtgørelsen om forsamlingsforbuddet er ellers ganske klar, fortæller professoren til Den Uafhængige: Det er kun meningsbefordrende arrangementer, f.eks. politiske demonstrationer, som er undtaget fra forsamlingsforbuddet.

Men når man alligevel kan afholde f.eks. fodboldfester, må forsamlingsforbuddet betragtes som ophævet.

– Det er klart, at det ikke kan være i overensstemmelse med bekendtgørelsen (om forsamlingsforbuddet, red.). Politiet siger jo, at de ikke vil håndhæve bekendtgørelsen, så der må man bare sige: Forsamlingsforbuddet, det er jo i realiteten ophævet.

– Det er fuldstændigt uholdbart, og man må selvfølgelig spørge justitsministeren eller nogle af dem, der er ansvarlige for det her på Christiansborg, om de er enige i, at forsamlingsforbuddet er ophævet, siger Frederik Waage afsluttende til Den Uafhængige.

Læs justitsminister Nick Hækkerups (S) kommentar til sagen her.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?