Regeringens nye “vennetjeneste” falder til jorden: Ikke engang vennerne i fagbevægelsen kan se fornuften

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

S-regeringens nye forslag vil give et øget fradrag på skattebilletten til de danskere, som organiserer sig i fagforeninger, mens regningen til de øvrige skatteydere forøges. Ikke engang fagforeningerne kan se det fornuftige i forslaget.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Et nyt reformudspil fra regeringen ved navn ”Danmark kan mere I” indeholder et forslag, der vil øge fradraget på skattebilletten hos de danskere, der organiserer sig i fagforeninger.

Det nuværende fradrag på fagforeningskontingenter på 6.000 kroner årligt koster allerede statskassen 1,8 milliarder hvert år. Det fradrag vil regeringen nu øge til 7.000 kroner årligt.

Det skriver Berlingske.

Forslaget møder kritik fra Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Konservative. De ser hellere, at man helt afskaffer fradraget.

Ifølge Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, er forslaget om at øge fradraget blot ”en vennetjeneste til fagbevægelsen”, og ikke noget der vil tilgodese erhvervslivet, hvilket angiveligt er regeringens hensigt med reformudspillet.

Konservatives beskæftigelsesordfører, Niels Flemming Hansen mener snarere, at forslaget vil skabe problemer for det danske erhvervsliv.

– Fradraget koster i forvejen statskassen op mod 1,8 milliarder kroner hvert år, og det her giver jo bare fagforeningerne mulighed for at hæve deres kontingenter til at bekæmpe dansk erhvervsliv med, siger K-ordføren til Berlingske.

Fagforening og A-kasse siger fra

De borgerlige partier er dog ikke alene om at ønske fradraget totalt fjernet.

Overraskende nok falder forslaget om at øge fradraget heller ikke i god jord hos vigtige aktører i selve fagbevægelsen. 

Karsten Mølgaard, som er administrerende direktør i den tværfaglige fagforening og A-kasse ASE, deler de borgerlige politikeres ønske om en komplet afskaffelse af fradraget.

– Det er skatteydernes penge, vi bruger. Vores egne medlemmer nyder også godt af det her fradrag, men vi mener godt, vi kan bede medlemmerne betale for det, de får, siger direktøren til Berlingske.

Regeringens udspil, som forslaget er en del af, blev annonceret i september 2021 under navnet ”Danmark kan mere I”.

Den indeholder fem overordnede indsatser, der angiveligt – ifølge Socialdemokratiet – vil tilgodese erhvervslivet, skabe vækst og øge arbejdsudbuddet.

I samme udspil foreslår regeringen, at fradragsretten for private lønsikringer betinges af et årligt bidrag til en A-kasse på 1.300 kroner.

Læs mere om udspillet her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?