Særlige Christiansborg-privilegier: Sådan undgår politikerne deres egen barselstvang

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den tvangsfordeling af barslen, som et flertal af politikere er klar til at implementere hos borgerne, kommer ikke til at ramme politikerne selv. Særligt lukrative Christiansborg-privilegier bliver endnu engang udstillet.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blev for nyligt enige om en ny aftale, der tvangsfordeler – eller øremærker – barslen med 11 uger til mor og 11 uger til far. 

Hvis aftalen bliver til virkelighed, og faren ikke gør brug af de 11 uger, vil de bortfalde. Den samlede barselstid til barnet vil i så fald være kortere end på nuværende tidspunkt.

Læs mere om det her.

Aftalen, der angiveligt skal fremme ligestillingen, skal vedtages politisk for at blive til virkelighed. Allerede nu tegner der sig et flertal i Folketinget, eftersom regeringen og dens støttepartier samt Venstre bakker op om aftalen.

Men den tvangsfordeling af barslen, som et flertal af politikerne er klar til at implementere hos danskerne, kommer dog ikke til at ramme politikerne og deres egne familier.

Allerede på nuværende tidspunkt har folketingspolitikerne nemlig langt mere privilegerede barselvilkår end danskerne.

Det kan Ekstra Bladet berette.

Disse meget frie og fleksible barselsvilkår for politikerne har nemlig ikke udsigt til at blive ændret med den nye aftale.

Ifølge Forretningsordenen for Folketinget har et folketingsmedlem ret til barselsorlov med fuld løn i op til 52 uger i forbindelse med graviditet og fødsel eller adoption – uden at det på nogen måde påvirker medforælderens barselsorlov.

Disse særlige privilegier har Finansminister Nicolaj Wammen (S), samt mange andre politikere, gjort brug af. 

Sidste år i december gik Wammen på to måneders barsel med fuld ministerløn, til trods for at hans kone allerede havde opbrugt alt den betalte barsel, som alle andre danske par kan få.

Et andet privilegium er, at folketingspolitikerne får fuld løn i hele barselsperioden, hvilket de færreste par i den øvrige befolkning kan få. 

Aftalen mellem FH og DA er et indspil til de politiske forhandlinger om øremærket barsel. Ordningen er samtidig en implementering af EU’s orlovsdirektiv.

Men EU-direktivet og forslaget fra FH og DA vedrører kun lønmodtagere, og da folketingspolitikere ikke er ansat på samme vilkår, er de ikke pålagt at skulle indrette sig efter dem.

[adning id="17957"]

Fik du læst?