Skal alle coronarestriktionerne væk? Flere partier er lune på idéen

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Presset på regeringen stiger, viser en rundspørge som Indblik har foretaget. Se her, hvilke partier, der er med på at sløjfe coronarestriktionerne fuldstændigt.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Hvis det stod til Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh, ville alle coronarestriktioner være væk i morgen.

Det fortalte han onsdag i et interview med Indblik. 

Og nu tyder det på, at han får opbakning fra flere af sine kolleger på Christiansborg.

Indblik har rettet henvendelse til partierne på Christiansborg for at høre, om de er enige i Vanopslaghs udmelding om, at alle coronarestriktioner bør sløjfes – og helst i morgen, hvis det kan lade sig gøre.

Ikke alle partier er vendt tilbage inden deadline, men herunder følger svarene fra de forskellige partier, der er vendt tilbage.

Venstre

– Det er vi enige i! Vi er derfor med på at fremrykke udfasningen af de restriktioner, som er aftalt i den seneste genåbningsaftale. 

– Eneste forbehold, vi har, er ift. anvendelse af coronapas ved indrejse fra lande med høj grad af smitteudbredelse. Det støtter vi. Ellers signalet fra os, at alt andet skal væk hurtigst muligt, siger Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen.

Socialistisk Folkeparti

– Vi har allerede aftalt, at stort set alle restriktioner ophører pr. 1. september – og mange restriktioner er fjernet her den 1. august. I takt med, at mange er vaccineret, vil færre mærke til de resterende restriktioner. 

– Det har været tanken, at alle restriktioner skulle ophører, når alle havde fået tilbudt vaccination. Det er stadig et godt pejlemærke, da vi på den måde også tager hensyn til borgere, som af forskellige årsager ikke kan vaccineres, og som vi derfor fortsat skal tage hensyn til. 

– I SF kan vi godt forstå utålmodigheden – og vi afviser derfor heller ikke, at der kan være restriktioner, som kan lempes tidligere. Det er dog stadig helt afgørende for os, at eventuelle forslag til lempelser – vurderes af de ekspertgrupper, som er nedsat til netop at vurdere konkrete forslag. 

– Konkret har jeg eksempelvis bedt sundhedsministeren om at få en vurdering af et forslag om at lempe restriktioner i folkekirker. Men som nævnt – så betyder udrulning af vacciner, at færre reelt mærker restriktioner i dagligdagen – og alle restriktioner i øvrigt stort set er aftalt afskaffet ved udløber af august, siger SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

Konservative

– Der tegner sig faktisk et flertal uden om regeringen, idet Enhedslisten også vil have ophævet flere af restriktionerne hurtigst muligt.

–  Vi Konservative har af flere omgange opfordret regeringen til at ophæve restriktionerne i kirkerne, da det overhovedet ikke giver mening af man f.eks. kun kan have 30 mennesker med til barnedåb, konfirmation, bryllupper og begravelser, for efterfølgende at kunne samles på kroer og restauranter med 100 gæster, til kl. 02.00 om natten. 

– Vi står et rigtig stærkt sted nu, med meget få indlagte og langt over 4 mio. som er vaccinerede, så det er på tide at fjerne restriktionerne helt, siger Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.

Nye Borgerlige

– Det er da dejligt LA er ved at vågne op. Det kunne have været dejligt med deres støtte tidligere, da Nye Borgerlige længe har stået mutters alene med ønsket om at ophæve alle restriktioner. Så det er da fint at LA nu støtter vores politik på dette område, siger Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen.

Kristendemokraterne

– Det er jeg enig i. Der er masser af ledige vaccinationstider, så enhver kan vaccineres hurtigt og sikre sig på den vis, hvis man føler for det. Og de, som ikke vil vaccineres, har jo truffet deres valg, siger Kristendemokraternes politiske ordfører Jens Rohde.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet er ikke vendt tilbage på Indbliks henvendelse inden artiklen her blev udgivet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?