Socialdemokratiet får værste måling siden marts 2020

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet er slået tilbage til niveauet før coronakrisen.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk 

Sådan fremgår det i den seneste meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzaus Bureau.

I meningsmålingen står partiet til at få 27,7 procent af stemmerne, hvilket er partiets værste resultat siden coronakrisens start, hvor Danmark for halvandet år siden lukkede ned.

Den første marts var det kun 26,8 procent af danskerne, som ville stemme på Socialdemokratiet,

Dette resultat er altså en tilbagegang på 0,7 procentpoint siden sidste uges måling, hvor partiet fik 28,4 procent af stemmerne.

Endvidere er det et yderligere fald fra de 29,3 procent af stemmerne, som Socialdemokratiet stod til for blot en måned siden.

Resultatet er dog stadig en fremgang på 1,8 procentpoint siden valget i 2019, hvor Socialdemokratiet fik 25,9 procent af stemmerne.

Den seneste meningsmåling tyder på, at valgforskerne Kasper Møller Hansen og Rune Stubager havde ret da de forudsagde, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ville tabe vælgere, efterhånden som coronakrisen ebbede ud.

Læs mere om det her.

På trods af Socialdemokratiets dårlige resultat, står andre partier i rød blok dog til at få helt anderledes gode resultater.

Enhedslisten står blandt andet til at få deres bedste resultat siden maj 2019, da de nu står til at få 9,7 procent af vælgeropbakningen.

Dette er en stigning på 2,8 procentpoint siden valget i 2019, hvor partiet fik 6,9 procent af stemmerne.

SF står samtidig til at få deres bedste resultat i 9 år. Resultatet ligger på 9,8 procent, og det er et topniveau, som partiet allerede har nået én gang tidligere i år. Derudover har partiet ikke haft så høj en vælgeropbakning siden september i 2011.

Dette resultat er en stigning på 1 procentpoint siden sidste uges måling, og en stigning på 2,1 procentpoint siden valget i 2019, hvor partiet fik 7,7 procent af stemmerne.

I målingen står rød blok samlet til at få 51,9 procent af stemmerne, mens blå blok står til 43,4 procent.

Desuden har kategorien “Andre” – som dækker over de partier, der endnu ikke var opstillingsberettigede, da målingen blev foretaget – fået bemærkelsesværdige 4,7 procent af vælgeropbakningen.

Dette dækker antageligt over en del vælgere, der ønsker at stemme på Moderaterne, Lars Løkke Rasmussens nye parti.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 20. september 2021, baserer sig på telefoninterview med 1.001 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra d. 13. september 2021 til d. 19. september 2021.

Voxmeter afdækker kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen. Ca. 21,2 procent af de adspurgte var på det pågældende tidspunkt “i tvivl om partivalg”, “vil ikke stemme”, “vil stemme blankt” eller “er ikke stemmeberettiget”.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på plus/minus 2,8 procentpoint.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?