Spioner før og nu

Det er et farligt job at være agent og ikke mindst fordi arbejdsgiverne, nemlig efterretningstjenesterne, aldrig vedstår deres ansvar officielt.
Top secret
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Nu kører sagen om Ahmed Samsam, som sidder fængslet på femte år og nu afsoner i Enner Mark Fængsel i Horsens. Han blev i Spanien i 2018 idømt 8 års fængsel for terrorstøtte til Islamisk Stat.

Flere danske aviser og DR har berettet, at Ahmed Samsam i virkeligheden var udsendt af PET og FE og derfor i Syrien handlede på opdrag fra dansk efterretningsvæsen.

Hvis det er rigtigt, håber vi at Ahmed Samsam på et snarligt tidspunkt uden pressemeddelelser løslades og kan komme tilbage til en civil og fredelig tilværelse i Danmark. Men det vil nok være forkerte forventninger at håbe på en indrømmelse fra danske myndigheders side om, at der var en forbindelse til FE eller PET.

Sådan fungerer systemet ikke.

Der er en analog sag fra 1987. Da blev to danskere anholdt i Polen i færd med at fotografere militære installationer ved Østersøkysten. De to danskere, Jens Ellekær og Niels Hemmingsen, blev idømt henholdsvis 9 og 7 års fængsel i Polen. Men efter et halvt års tid blev de løsladt og kom hjem til Danmark og et beløb på 3,5 mio. kr. blev overført til Polen, uden at det blev afklaret, hvor de penge kom fra.

FET vedkendte sig aldrig et ansvar for disse personers ageren, de var officielt og til dags dato blot ’uheldige turister’. Det kan man forarges over. Det gør jeg sådan set også, for jeg kender Jens Ellekær, og ellers kan man læse hans historie uden klynk og klage i bogen Ved den usynlige front – en dansk soldat på eventyr (Forlaget Ellekær 2009).

Men international spionage fungerer ikke på den måde, at ”spioner” i marken rejser rundt med visitkort fra FE eller PET. Alt kører officielt under radaren. Derfor skal Ahmed Samsam eller hans advokat heller ikke forvente, at FE eller PET fremlægger en ansættelses- eller hverve-kontrakt og vedstår en aftale.

Til gengæld må agenter i marken også forvente, at der gøres alt for at de løslades eller på anden vis kommer fri af de retssager og fængsler, som de involveres i, både i venlige og mindre venlige lande. For ellers vil efterretningstjenesten i fremtiden have sværere ved at rekruttere personer til disse ret skæve missioner. Så hvis Ahmed Samsam løslades, når mediestormen har lagt sig, kan enhver regne ud, hvad der er op og ned. Desværre fungerer både stor offentlig omtale og forsøg på med advokat at stævne FE og PET kontraproduktivt i forhold til en løsning under radaren. Det er ret øv for Samsam, hvis han virkelig havde forbindelse til FE og PET.

Det mærkelige ved de to sager, Spionsagen i Polen fra 1987, og Ahmed Samsam-sagen lige nu, er den forskellige vurdering i offentligheden. Spionsagen i 1987 udløste stor kritik fra rød front i folketinget og mange medier fulgte trop, hvor alle midler blev taget i brug for at problematisere regeringens håndtering (under radaren, siger sig selv) af turisterne/spionerne. Hvor kom de 3,5 mio. fra, som blev betalt til den polske stat? Der var meget lidt medfølelse med Jens Ellekær og Niels Hemmingsen, der i dag er direktør for Ålborg Lufthavn, mens Ellekær driver et meget prisværdigt lille forlag www.ellekar.dk med en række fremragende udgivelser. Der var heller ikke fra rød front og mange i medierne forståelse for, at Polen var en reel fjende allieret med eller de facto besat af Sovjetunionen, Putins forgangne idealstat.

Der synes mere medfølelse i medierne med Ahmed Samsam, men ret beset ved vi ikke ret meget om, hvad der er fakta og grundløse påstande i den sag. Men hvis sagen får lov at syne lidt hen, og medierne og hans advokat glemmer ham lidt, vil der nok ske noget i sagen, men helt uden nogen officielle tilkendegivelser. FE har også brug for at kunne rekruttere fremtidige agenter, og så virker det ikke som god reklame med en mand idømt mange års fængsel i Spanien, der påstår at han blev rekrutteret.

[adning id="17957"]

Fik du læst?