Større mængder dioxin og PCB i økologiske æg

Mængden af dioxin i udegående høns betyder, at forbrugeren helst bør variere sit forbrug af æg, meddeler Fødevarestyrelsen. Tænketanken Growz undrer sig over forskellig tilgang på økologiske og konventionelle fødevarer.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Større mængder dioxin og PCB i økologiske æg

Mængden af dioxin i udegående høns betyder, at forbrugeren helst bør variere sit forbrug af æg, meddeler Fødevarestyrelsen. Tænketanken Growz undrer sig over forskellig tilgang på økologiske og konventionelle fødevarer.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Idéen om, at økologiske fødevarer er sundere end dem, som produceres af videnbaserede landbrug, får et skud for boven af en ny statistik fra Fødevarestyrelsen. Den viser indholdet af de farlige stoffer PCB og dioxin i økologiske æg og i ikke-økologiske æg. Og det viser sig, at økologiske æg indeholder 2 til 3 gange mere dioxin end bur- eller skrabeæg, mens PCB-indholdet i øko-æg er 8 til 12 gange højere end i bur- og skrabeæg. PCB og dioxin er giftstoffer, som er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Her er tabellen:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3607″ img_size=”750×366″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Det er tænketanken for de grønne erhverv Growz, som har fremlagt statistikken, og direktøren for tænketanken, hortonom, ph.d., Allan Holm Nielsen, undrer sig over, at forbrugerne ikke bliver gjort opmærksom på, at der er væsentlig flere giftrester i økologiske æg – selvom mængden er under grænseværdien.
”Det er jo interessant at konstatere, at når økologiske produkter indeholder flere giftrester end konventionelle varer, så er de ikke farlige for forbrugerne, så længe giftmængden er under grænseværdierne. Men når det gælder pesticider, som man bruger i konventionelt landbrug, så er overholdelse af grænseværdierne ikke et gyldigt bevis på, at fødevarerne er sikre,” siger Allan Holm Nielsen.
PCB er et olielignende industrikemikalie med lang holdbarhed, som blev brugt til rigtig mange formål, især i byggeriet i 1950’erne, 1960’erne og 1970’erne, inden det blev forbudt i 1976. Det oplagres i fedtvævet hos dyr og mennesker. Dioxiner er et klorholdigt stof, som dannes i små mængder ved forbrænding af affald og i forskellige industrielle processer.
Fødevarestyrelsen: Dioxin uundgåeligt
Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside, at ”dioxin i små mængder i fødevarer er uundgåeligt,” men at ”langt de fleste æg overholder grænseværdien for dioxin”.
Videre skriver styrelsen:
”Det er derfor generelt ikke et sundhedsmæssigt problem at spise æg fra udegående høns – økologiske eller konventionelle. Der er dog set forhøjet indhold i æg fra nogle mindre besætninger med udegående høns og ligeledes æg fra hobbyhøns. Hvis du gerne vil købe æg fra gårdsalg, er det derfor en god idé at købe æg fra forskellige gårde suppleret med æg fra supermarkedet. Du bør ligeledes supplere dine hjemmeproducerede hønseæg med indkøbte æg.”
Også gift i økosvin
Men risikoen for at der er større mængder PCB i økologiske fødevarer begrænser sig ikke kun til æg. Det gælder også økologiske kyllinger og økologiske svin – igen forårsaget af at de opholder sig meget udendørs, hvor giftstofferne findes. Ifølge Fødevarestyrelsens tal fra 2018 indeholder øko-svin og øko-kyllinger også ca. 10 gange mere PCB end kødet fra konventionelle besætninger.
Der er endog eksempler på, at tallene for indhold af PCB og dioxin lå meget tæt på grænseværdierne, bl.a. ved to stikprøver i 2016 og 2017. I 2015 fandt man en økologisk so, hvor grænseværdierne var overskredet.
Uddybende information fra Fødevarestyrelsen her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2588″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3349″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1540″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?