Svært at kontrollere økologiske produkter

Analyser kan vise, om en økologisk landmand har anvendt ulovlig kunstgødning. Men metoden kan ikke skelne mellem økologisk og konventionel gylle.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Svært at kontrollere økologiske produkter

Analyser kan vise, om en økologisk landmand har anvendt ulovlig kunstgødning. Men metoden kan ikke skelne mellem økologisk og konventionel gylle.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Økologiske produkter er dyrere end ikke-økologiske varer, og derfor er det attraktivt at producere økologiske fødevarer. Det forudsætter imidlertid, at de økologiske landmænd overholder en række krav med hensyn til kun at bruge et begrænset antal sprøjtemidler og ikke anvende kunstgødning til planterne.
I dag leder man primært efter pesticidrester, når det skal afgøres, om en vare er økologisk eller ej.
”Men den metode er langtfra sikker nok,” siger adjunkt Kristian Holst Laursen, som leder en forskergruppe indenfor planteernæringsstoffer og fødevarekvalitet på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
”Analysen for pesticidrester kan ikke afsløre, om alle regler for økologisk produktion er overholdt, såsom fraværet af kunstgødning.”
Derfor har man på Kristian Holst Laursens Institut udviklet en ny analysemetode til brug for økologi-kontrollen.
”Vores metode kan bruges til at skelne økologiske grønsager fra konventionelle ved at kigge på, hvordan planterne er gødsket,” siger Kristian Holst Laursen og tilføjer, at omfanget af eksempelvis tomater, kartofler og æbler, der fejlagtigt får øko-klistermærket på sig, er ukendt, fordi man ikke undersøger, hvilken gødning der er brugt.
Metoden i den nye analyse fokuserer på isotopsignaturen i planten ved at isolere den kemiske forbindelse sulfat, som kan afsløre, hvordan planten er dyrket. Det vil vise, om landbruget har brugt kunstgødning.
”Isotop-metoden kan dog ikke vise, om den naturlige gylle, som anvendes på den økologiske mark, kommer fra økologisk eller konventionelt landbrug,” siger Kristian Holst Laursen til Indblik.net.
For lidt økologisk gylle
Økologiske landmænd har tilladelse til at anvende 50% konventionel gylle på deres marker, fordi der ganske enkelt ikke findes tilstrækkeligt med gylle fra økologisk landbrug. Netop det forhold får en læser af Indblik.net til at sende en mail til redaktionen:
”Jeg har kendskab til, at man i økologisk kartoffeldyrkning må bruge op til 50% konventionel gødning, suppleret med økologisk gødning. Det er kommet mig for øre, at de to slags gødninger ikke altid fordeles med 50% af hver slags på marken, men at nogle marker gødes med 100% konventionel gødning, mens andre marker gødes med 100% økologisk gødning.”
”Det vil sige, at folk, der tror, de køber økologiske varer, ikke kan være sikre på, at de varer, de køber, ikke er gødsket med minimum 50% økologisk gødning. Er det ikke at snyde forbrugeren, som tror, hun køber økologisk?”
Den kan den nye isotop-analyse altså ikke afklare. I øvrigt er den endnu ikke taget i anvendelse eller afprøvet af Fødevarestyrelsen, som er kontrolinstansen, når det gælder økologi.
Fagkonsulent i interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug Poul Vejby-Sørensen mener, at mistanken om problemerne med de økologiske produkters status som reelt økologiske er velbegrundet.
”Det reelle problem er,” siger han, ”at økologiske fødevarer ikke kan kontrolleres direkte, af den simple grund at der ikke findes målbare ’økologiske’ egenskaber.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5302″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1345″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4057″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?