Talte han usandt? Heunicke svarer vildledende i skandalesag

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er ikke så let at få klare svar ud af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

På et pressemøde den 17. februar forsikrede Magnus Heunicke (S), at de – på daværende tidspunkt – nye lyntest var lige så sikre, som de gamle.

Den påstand, bakkede sundhedsministeren op med, at der angiveligt skulle være blevet foretaget en dansk undersøgelse af de to tests, der viste, at de nye var “lige så gode og lige så præcise, som dem, vi er vant til”, fortalte Heunicke.

Læs mere om det her.

Svarer vildledende

Sidste uge kunne Indblik berette en historie på baggrund af graverarbejde fra Ekstra Bladet, at Heunickes fortælling om, at der blev foretaget en dansk undersøgelse af de to forskellige lyntest, muligvis er usand.

Da Ekstra Bladet prøvede at få sundhedsministeriet til at fremlægge dokumentation for den angiveligt danske undersøgelse, blev de viderestillet til Region Midtjylland, der stod for at købe de nye lyntest dengang.

Region Midtjylland berettede, at den danske undersøgelse kun havde til opgave at undersøge hvilken slags data, som diverse virksomheder benytter på deres tests.

Indblik har også forsøgt sig med at få sundhedsministeren til at uddybe, hvad han mente tilbage i februar.

Desværre kom der ikke det helt store svar fra Sundhedsministeriets pressetjeneste.

I stedet har Indblik blot fået tilsendt det samme svar som Ekstra Bladet.

– Udtalelsen på pressemødet henviste til, at Region Midt, der stod for indkøbet, havde foretaget en dansk vurdering af testenes produktdata efter præcis samme standard og kriterier som de øvrige antigentest.

– Kvalitetskravene til de test, der er indgået aftale om, har været, at de er CE certificeret som medicinsk udstyr. Kvaliteten er vurderet på baggrund af indsendt dokumentation for træfsikkerhed, sensitivitet m.v., skriver Sundhedsministeriet til Indblik.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?