Hovsa, Heunicke: Henviser sundhedsministeren til en undersøgelse, der ikke eksisterer?

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Da Magnus Heunicke (S) skulle forsvare sig på et pressemøde tilbage i februar, henviste han til en undersøgelse, der tilsyneladende ikke eksisterer.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Den 17. februar annoncerede sundhedsminister Magnus Heunicke, at Danmark havde købt ti millioner nye lyntest, der ville blive taget i brug i marts.

Forskellen på de nye og gamle lyntest er, at den nye ikke skal nær så langt op i næsen som den gamle.

Næste spørgsmål var så, om disse nye lyntest er lige så sikre som de gamle.

Ifølge Magnus Heunicke har en dansk undersøgelse konkluderet, at sikkerheden er den samme.

Men Ekstra Bladet kan afsløre, at den påstand er usand.

På pressemødet den 17. februar sagde sundhedsministeren dette:

– Vi har nu færdiggjort en dansk undersøgelse af de test, og de er lige så gode og lige så præcise, som dem, vi er vant til.

Ekstra Bladet har prøvet at få Sundhedsministeriet til at fremlægge dokumentation for den danske undersøgelse, som Heunicke henviste til under pressemødet.

De viderestiller dog til Region Midtjylland, der i øvrigt har stået for køb af de nye lyntest.

– Udtalelsen på pressemødet henviste til, at Region Midt., der stod for indkøbet, havde foretaget en dansk vurdering af testenes produktdata efter præcis samme standard og kriterier som de øvrige antigentest. Kvalitetskravene til de test, der er indgået aftale om, har været, at de er CE-certificeret som medicinsk udstyr. Kvaliteten er vurderet på baggrund af indsendt dokumentation for træfsikkerhed, sensitivitet m.v, lyder det i et skriftligt svar fra Sundhedsministeriet til Ekstra Bladet.

Region Midtjylland fortæller, at den angiveligt danske undersøgelse, kun har haft i fokus at undersøge, hvilken slags data som virksomhederne har på deres egne tests.

Lars Berendt, der er kommunikationschef i selskabet Roche Diagnostics, som Danmark bl.a. har købt lyntest fra, fortæller, at det ikke vides, hvilket dansk studie som Heunicke henviste til på pressemødet 17. februar.

Han fortæller, at man “på tidspunktet for ministerens udtalelse havde kendskab til følgende studier”:

– Roche Diagnostics’ interne valideringsstudie (er) foretaget i Tyskland. Det er tallene fra dette studie, der er gengivet i nyheden på vores hjemmeside, og som fremgår af metodebladet/indlægssedlen, skriver Lars Berendt.

Roche Diagnostics har også udviklet de pcr-tests, der bruges på landets sygehuse.

I et datablad skriver selskabet således om svarsikkerheden:

– I kliniske studier viste SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal en relativ sensitivitet på 90,6 procent og en specificitet på 98,6 procent for prøver indsamlet af sundhedspersonale.

Dansk studie

Dog er der faktisk igangsat et dansk studie af lyntestens svarsikkerhed på Hvidovre Hospital i samarbejde med Statens Serum Institut (SSI).

Resultaterne af studiet forventes at være klar senere på året.

Men hvad det er for en dansk undersøgelse, som Magnus Heunicke snakkede om tilbage i februar, er stadig uvist.

Indblik arbejder på at få en kommentar fra Sundhedsministeriet.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?