Topøkonom punkterer Enhedslistens voldsomme skatteplan – partiet går i flyverskjul

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Enhedslistens ønske om voldsomme skattestigninger vil ramme bredt og give nul kroner i statskassen, lyder det fra topøkonom. Partiet møder kritikken med total radiotavshed.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Enhedslisten præsentere for nyligt et nyt “ulighedsudspil”, hvor partiet lægger op til at hæve skatterne for de rigeste danskere med hele 17,1 milliarder kroner.

Bl.a. vil partiet indføre en millionærskat og hæve både marginalskatten og aktieskatten til 70 procent.

Læs mere om de massive skattestigninger, som Enhedslisten foreslår, her.

Udspillet er siden blevet mødt med hård kritik, og nu kan Euroinvestor endvidere berette, at det ikke blot er de allerrigeste, men hele 115.000 danskere, der med Enhedslistens plan vil blive afkrævet markant flere penge i skat.

Det viser en gennemgang fra tænketanken CEPOS, der har krydstjekket Enhedslistens beløbsgrænser med personregistre i Danmarks Statistik.

Samtidig lyder det fra topøkonomen Michael Svarer, der er tidligere økonomisk overvismand, at Enhedslistens brandbeskatning med al sandsynlighed ikke vil give flere penge til statskassen. 

Det er ellers Enhedslistens grundlag for udspillet, at pengene fra de voldsomt øgede skatter skal bruges på bl.a. statslige klimatiltag og offentlige velfærdsydelser.

– De økonomiske vismænd analyserede det tilbage i 2012, hvor de nåede frem til, at det faktisk stik imod intentionen ville reducere statens indtægter. For det første fordi der ikke er så mange, der rammes, og for det andet fordi den effektive marginalskat bliver så høj, at folk vil søge væk fra den.

– Derfor kan det godt vise sig, at det slet ikke giver en indtægt for staten. Jeg synes, der er grund til at være kritisk over for beregninger, der tror, at man kan gøre det, uden at det får nogle konsekvenser, siger Michael Svarer således til Berlingske.

Indblik rettede den 24. september skriftlig henvendelse til Enhedslistens presseafdeling i et forsøg på at få en kommentar fra partiet. 

Trods flere telefoniske henvendelser siden da, er partiet ikke vendt tilbage.

[adning id="17957"]

Fik du læst?