Trends fra Nordbornholm

På mange måder er Folkemødet blevet en integreret del af dansk demokratisk tradition. For dyrt at deltage i for almindelige rygsækturister og studerende, nu hvor selv bustransporten er blevet indtægtskilde.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

 

“Har du hørt at Mette overvejer tre alternativer, for at rykke regeringen væk fra afgrunden?”

“Jah – jeg kan godt fornemme, at alle pludselig taler om, at Kultorvet har skabt ny klarhed og hudløs kommunikation.”

Jeg har været en tur omkring mine kilder i alle de politiske partier, og hos de vigtigste politiske redaktioner. Alle kender rygterne, og alle har forskellige kilder; eks. kærester hos PET, ministerkolleger, fortrolige vurderinger fra Mettes nærmeste rådgivere. Og alle advarer om, at rygter løber hurtigt på Folkemødet. Men ingen kan helt begribe selve indholdet. Det virker som amatørspin.

Torsdag sidst på eftermiddagen er en pæn del af “kommentatorkøbing” klar over, at noget stort er i vente.

Der går rygter om, at hun enten vil foreslå en S-mindretalsregering, lade M og V fortsætte alene med mulighed for genindtræden hvis ikke vælgertilslutningen øges eller simpelthen udskrive valg…

Rygterne giver ingen mening

“Rygterne giver absolut ingen mening, hvordan skulle hun kunne genindtræde, hvis hun først har overdraget Statsministeriet. Og hvordan skulle hun kunne udnævne sig selv til EU-kommisær, hvis først hun har trukket sig fra regeringen”

Folk ryster opgivende på hovedet; “Hvor har du det fra?” Det viser sig at komme fra forskellige, og af hinanden uafhængige fortrolige kilder.

Erfarne analytikere ryster overbærende på hovedet. Selv om både Sunak og Macron har udskrevet valg i en situation, som minder om selvmord, så vil noget tilsvarende ikke ske i Danmark – med mindre det med Kultorvet virkelig har ændret Mettes verdensbillede?”

Mette ankommer fredag til Allinge, og forsikrer, at der ikke bliver udskrevet valg. “Hun er tvunget til at berolige befolkningen, nu hvor hun har opdaget en læk i sin inderkreds. Ha-ha den slags er jo en selvopfyldende profeti; Det har hele tiden været totalt meningsløst.”

Alle får ret i deres egen virkelighedsopfattelse, men de fleste er dog enige om, at rygterne har været et falsum, som på en eller anden led har spredt sig uden, at man har kunnet identificere kilden med sikkerhed.

Måske giver rygterne alligevel god mening

Folk i efterretningsmiljøet siger; “at dette er kun er første spæde eksempel på, hvad der venter os. Russerne har vist, hvordan de kan iværksætte fake news og skabe tvivl og forvirring”. Og det er faktisk det eneste rygte som giver mening, indtil statsministeren selv giver nødhjælp til rygtet om “Kultorvsklarheden”.

“Det største parti skal levere statsministeren i en ny regering”, siger Mette Frederiksen til den undrende skare på 47.000 tilrejsende på Nordbornholm, og så til de mange danske, som sidder ved skærme og højtalere på resten af solskinsøen og vest for klippeøen.

“Vil S deltage i en regering ledet af SF?” Det ligger i udkanten af skiven, og hvordan med det store S-bagland.

Tvivlen og forvirringen lever videre…

Palæstinenserdemonstranter

Løkke og Lykke hos Europabevægelsen dækker over de tidligere partikammerater Lykke Friis fra Tænketanken Europa og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i en oplyst dialog.

Lars Løkke trækker naturligt nok alle med interesse for Mellemøsten med sig rundt på Folkemødet, de har et brændende ønske om at sætte Gaza på agendaen.

Løkke er altid frisk på dialog med folk – uanset deres holdning – bare det kan holdes i styrbare rammer.

Her torsdag eftermiddag har demonstranterne stillet sig pænt op blandt publikum. Hvis ikke det var for et palæstinensisk flag, havde man såmænd ikke lagt mærke til deres tilstedeværelse.

Ordensmagten er både synligt og diskret tilstede i teltet, og scanner konstant det opmærksomme publikum.

Politiet og folkemødeledelsen har forhandlet en aftale med palæstinensernes lokale repræsentanter gående på, at demonstranterne er velkomne til møderne, og velkomne til at stille spørgsmål. Men det er mødearrangørerne, som suverænt bestemmer, hvem der kommer til orde.

Mødet indledes i højt humør og speedes op omkring emner, som ligger langt fra Israel. De palæstinensiske repræsentanter står tålmodigt med fingeren i vejret, for at spørge udenrigsministeren, hvordan det går med våbenhvilen og nødhjælpen osv.

Løkke bryder talestrømmen med en anerkendelse af at: “Nu har I ventet tålmodigt, og I skal skal nok komme til orde”. Mødet fortsætter med anekdoter og højt humør, indtil Lykke Friis pludselig runder mødet af og ønsker alle fortsat godt Folkemøde.

Løkke virker et øjeblik overrasket, men begynder at pakke sammen. Deltagerne siver langsomt ud af teltet. Demonstranterne er blevet snydt for at få lov at stille spørgsmål, men de forlader mødet uden mishagsytringer.

Måske fordi forholdet til udenrigsministeren er præget af en vis forståelse og respekt, eller måske fordi det er vigtigt for alle parter at mødet afvikles i god ro og orden.

Optakten til Folkemødet slog ellers gnister omkring håndteringen af eventuelle demonstranter. Og den polske statsborgers overfald på Mette Frederiksen på Kultorvet skabte bred efterspørgsel efter, at Danmark viser sig fra sin bedste side og gennemfører Folkemødet i god ro og orden.

Folkemødet afvikles ikke som et Ø-hop, hvor mange danske øer får del i indtægter og omtale. Det ligger foreløbig fast år efter år i Allinge. Og det har på mange måder overhalet inspirationen fra Øland længere mod nord i Fredens Hav.

På mange måder er Folkemødet blevet en integreret del af dansk demokratisk tradition. For dyrt at deltage i for almindelige rygsækturister og studerende, nu hvor selv bustransporten er blevet indtægtskilde. Men stadig en hyldest til alt fra Toga-teltet med den glade fadølsramme om de mange kontakter på kryds og tværs. Og bibelstærke bedstemødres marmorkage med dampende varm kaffe. Tilmed al den mangfoldighed, der kan kantes ind imellem.

Indblik er sejlet fra hovedstaden, gennem Falsterbokanalen langs den sydsvenske kyst til Ystad og taget det sidste ben nord om Hammerknuden og landet i Tejn. Sådan skal Folkemødet opleves – som en kamp med og mod vindstødene og regnen i Østersøen og som en glæde over at se Bornholm badet i solskin.

 

[adning id="17957"]

Fik du læst?