En kræsen 33-årig filosof ved navn Mette har fået Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh til at reagere.
Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk
I et nyt opslag på sin officielle Facebookside, kommenterer Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, på det, han kalder “åndelig fattigdom”, samt den nuværende dagpengesats.
Han lægger ud med at fortælle om en enlig mor, han besøgte med TV2 for to år siden, som mente hun var fattig, på trods af, at hun fik 18.000 kroner i kontanthjælp.
– Men værre endnu: Hun havde mistet alt håb og tro på livet og muligheden for at forbedre sin situation. Hun havde givet op og ønskede sig en førtidspension. Og så var hun ulykkelig, skriver han, og fortæller, at det i sandhed var “åndelig fattigdom”.
Han forklarer, at “åndelig fattigdom”, er det form for fattigdom, hvor man måske har råd til smartphones, smøger og solarie, men at man ikke har modet eller kræfterne til at komme i gang med livet igen.
Han fortæller herefter, at hvis først systemet har gjort én afhængig og passiv, så er det meget svært at komme tilbage til livet igen.
– Når man aldrig har kendt glæden ved at have ansvar, så er det sin sag, at få at vide, at man bare skal tage sig sammen, tilføjer han.
Han fortsætter med, at han kom til at tænke på denne enlige mor, da han læste en artikel om en 33-årig kandidat i pædagogisk filosofi der aldrig har været i job efter sin uddannelse, og som nu er på dimittenddagpenge for andet år.
Hun fortæller, at hun hellere vil gå på dagpenge, til hun kan få sit drømmejob, end at få et ufaglært arbejde, hvilket hun selv mener, hun ville være nødsaget til, hvis dagpengesatsen blev sænket.’
Dette mener Alex Vanopslagh også er “åndelig fattigdom”.
– For man bliver fattig af ikke at gøre en forskel for andre mennesker, tilføjer han og fortsætter:
– Man bliver fattig af ikke at være til gavn.
Han mener, at det er et udtryk for en fattig indstilling til livet, at man ikke gider tage et arbejde, blot fordi det ikke er ens drømmejob.
Arbejde er også med til at opbygge karakter, selvværd og gode vaner, hvilket naturligvis gør det nemmere at få drømmejobbet senere, tilføjer han.
– Når jeg arbejder for et nyt velfærdssystem med lavere ydelser og lavere skatter, så er det fordi det – efter min bedste overbevisning – vil føre til mindre åndelig fattigdom, afrunder han sit opslag.
Iværksætteren Martin Thorborg har desuden kommenteret på opslaget, at han er “så enig”, og han har også tidligere talt om det selvsamme problem.