Venstre i regering med Socialdemokratiet kan være en god ide

Dagens Voxmetermåling fra uge 46 viser ikke de store ændringer i forhold til valget. Både Venstre og Socialdemokraterne går lidt frem i meningsmålingen. Det ser ikke ud til, at vælgerne er blevet forstyrret af en mulig SV-regering.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Dagens Voxmetermåling fra uge 46 viser ikke de store ændringer i forhold til valget. Både Venstre og Socialdemokraterne går lidt frem i meningsmålingen.

Det ser ikke ud til, at vælgerne er blevet forstyrret af en mulig SV-regering.

Det er fuld forståeligt, at partierne i blå blok er frustrerede og fortvivlede over at se Venstre på tale som regeringspartner, men her skal de nok gribe i egne barme. Blå blok kørte en fortvivlende dårlig valgkamp samlet set – det er der ingen grund til at repetere. LA gjorde det virkelig godt, Venstre blev afskallet til tre partier, Konservative ligger som de har redt, og de øvrige blå partier har kun indvandring til fælles.

Set fra et liberalt/borgerligt synspunkt er en SV-regering meget bedre end en ren rød regering. Reelt set er venstre et parti, der vægter vækst og reformer med adresse til igangsættelse af erhvervsinteresser og udvikling af privatsektoren. Socialdemokratiets fokus ligger på fordelingspolitik. Lidt frækt kan man sige, at med Venstre er der voksne i lokalet, der sørger for, at vi ikke kommer ind på en økonomisk glidebane, som dengang Anker Jørgensen var ved roret.

Mange i Blå blok mener at Venstre hellere skulle blive med Jacob Ellemann som oppositionsleder og satse på samarbejder med en S-ledet regering frem til næste folketingsvalg, hvor man så ville have bedre mulighed for at få en blå regering.

Det er et dårligt argument: Det er altid bedre at være regering – hvor man har serveretten.

At Søren Gade er valgt til formand for Folketingets Præsidium viser, at Mette Frederiksen mener det alvorligt med et Venstre-samarbejde. En regeringskonstellation kan ikke alene bygge på en fællesmængde og et regeringspapir – der skal også være gode relationer partierne imellem. Her er der sikkert en god kemi imellem Jacob Ellemann og Mette Frederiksen. Selv om Radikale har skiftet leder, er der antageligt en vis skepsis til stede, og en så erfaren og impulsiv politiker som Lars Løkke Rasmussen falder nok heller ikke lige i Mette Frederiksens smag – derudover er alle på nær to kandidater i Moderaterne uerfarne, og det kan i sig selv let give problemer…

En ren rød regering anses antageligt som for skrøbelig. Enhedslisten har meldt ud at de vil ”tilbage til rødderne” og ikke bare være et ”SF-light”. Derudover er der Alternativet, der allerede har vist sig som for amatøragtigt og politisk uerfarent. Tilmed et par grønlandske kandidater, der kræver en høj betaling for loyalitet.

Så kommer det gode spørgsmål: ”Er der et flertal imod en SV-regering?” Svaret må antageligt være ”Nej”. Moderaterne får jo hvad de kom efter – selv om de måske ikke kommer i ministerbiler. Der skal også noget til, før den øvrige blå blok signalerer mistillid…

Alt i alt kunne en SV-regering være et okay svar på valgets tale. Hvis det bliver tilfældet, kan man håbe på, at Jacob Ellemann rækker ud efter Finansministeriet og ikke Udenrigsministeriet. Som udenrigsminister er arbejdspladsen i høj grad verden, og både Villy Søvndal og Lene Espersen tabte kontakten til den daglige gang på Christiansborg dengang de var partiledere.

[adning id="17957"]

Fik du læst?