Vermund og Frederiksen dominerer på Facebook

De to kvindelige profiler har tilsyneladende fundet fidusen på Facebook, viser en statistisk gennemgang af partiledernes succes med det sociale medie. Særligt Vermund overpræsterer dog.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vermund og Frederiksen dominerer på Facebook

De to kvindelige profiler har tilsyneladende fundet fidusen på Facebook, viser en statistisk gennemgang af partiledernes succes med det sociale medie. Særligt Vermund overpræsterer dog.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
En god leder fører an med et godt eksempel, siger man.
Derfor er der god strategisk ræson i, at folketingspartiernes ledere er til stede og gør det godt på de sociale medier – måske særligt i disse Covid-19-tider, hvor forsamlingsforbud og social distancering forhindrer meget af den fysiske kontakt med vælgerne.
Det lader særligt to kvindelige partiledere til at have fundet ud af, henholdsvis den socialdemokratiske formand og statsminister Mette Frederiksen og Nye Borgerliges formand Pernille Vermund, hvis partifæller over en bred kam klarer sig forrygende på Facebook. Særligt sidstnævnte må dog alligevel siges at være en politisk underdog, der overpræsterer ved at spille lige op med statsministeren.
Tager man udgangspunkt i antallet af interaktioner – en betegnelse for det samlede antal af likes, kommentarer og delinger på politikernes Facebook-opslag – over de seneste tolv måneder, tegner der sig et klart billede af, at netop de to partiledere overgår kollegerne på Christiansborg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10356″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Tallene fremgår ikke af grafen, men taler deres tydelige sprog: Mette Frederiksen har i perioden fra 1. oktober 2019 til i dag haft sammenlagt 3,40 millioner interaktioner på sine opslag, mens det for Pernille Vermund er blevet til 2,32 millioner. Interaktionerne er fordelt på henholdsvis 355 og 401 Facebook-opslag.
Pernille Vermund overpræsterer
Særlig markante bliver tallene, når de sættes i perspektiv. En sammenligning viser nemlig, at der er ganske langt ned til nummer tre på listen, Enhedslistens Pernille Skipper, som ”kun” kan mønstre knap 607.000 interaktioner på 318 opslag. Socialistisk Folkepartis Pia Olsen Dyhr har lavet 290 opslag og fået 574.000 interaktioner, mens første mandlige partileder på listen er Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance, der indtager femtepladsen med omtrent 565.000 interaktioner fordelt på 213 opslag.
I bunden af opgørelsen finder man Alternativets Josephine Fock, som har lavet 134 opslag på Facebook med omtrent 25.300 interaktioner som resultat af anstrengelserne. På en klar sidsteplads har Frie Grønnes partileder Sikandar Siddique, hvis 40 opslag har kastet beskedne 405 reaktioner, kommentarer og delinger af sig.
Af tallene kan man udlede, at Mette Frederiksen i snit får knap 9600 interaktioner per opslag, mens Pernille Vermund får 5800. Vanopslagh runder top tre af ved i gennemsnit at få 2700 interaktioner per opslag.
Antallet af interaktioner kan dog ikke stå alene, men skal blandt andet ses i forhold til, hvor mange følgere, politikerne har på deres respektive Facebook-side. Udregner man for eksempel antallet af interaktioner per synes godt om-tilkendegivelse for politikernes sider (for nemheds skyld kaldet side-like), bliver Pernille Vermunds præstation dog blot endnu mere markant.
Nye Borgerlige-formanden har således 63.500 side-likes mod Mette Frederiksens 236.300. Det betyder, at Pernille Vermund de forgangne 12 måneder har fået, hvad der svarer til 36,5 interaktioner per like på sin side, mens statsministeren sakker noget bagud med 14,4, hvilket dog rækker til en andenplads.[/vc_column_text][vc_column_text]
Bruger man denne lidt ukonventionelle udregningsmetode, lysner det yderligere for oppositionen, idet Liberal Alliances Alex Vanopslagh placerer sig på en tredjeplads med 11,2 interaktioner og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen følger efter med 9,6. Det står dog klart, at Pernille Vermund overpræsterer i forhold til, hvad man kunne forvente ud fra følgerskaren alene.
Svært at afgøre betydningen af Covid-19
Vælger man at fokusere på, hvor engagerede og entusiastiske politikernes Facebook-følgere er, bliver det igen tydeligt, at Pernille Vermund har et helt andet tag i sine sympatisører end nogen anden partileder har i sine ditto. Det understreges, hvis man udregner interaktionsraten per følger.
Interaktionsraten per følger er et direkte mål for, hvor aktive følgerne på siden er. Den udregnes ved at dividere det samlede antal aktioner med antallet af opslag, hvilket igen divideres med det gannemsnitlige antal af følgere i måleperioden, som i dette tilfælde er 12 måneder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10361″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Igen er billedet det samme: Pernille Vermund gør det langt bedre end sine politiske konkurrenter med en gennemsnitlig interaktionsrate over de seneste 12 måneder på 16,77 procent. Alex Vanopslagh følger efter med 7,33 procent, skarpt forfulgt af Jakob Ellemann-Jensen med 7,17 procent. Statsminister Mette Frederiksen må affinde sig med fjerdepladsen og en interaktionsrate på 5,84 procent. Det samlede gennemsnit for partilederne er 4,94 procent.
Kort sagt betyder det, at Pernille Vermund er klart bedst til at engagere sine følgere, og at de øvrige partiledere i den grad halser efter lederen af det fremadstormende parti, som i seneste Megafon-måling står til hele 10 procent af stemmerne.
Det hører afslutningsvis med til historien, at det er svært at vurdere Covid-19’s betydning for politikernes sociale medie-succes. Mette Frederiksen har undervejs oplevet bred opbakning til sin håndtering, mens Pernille Vermund har været i skarp opposition, og begge har brugt Covid-19-pandemien i den politiske kommunikation med vælgerne. Begge politikere har da også oplevet markant vækst på deres Facebook-sider undervejs i forløbet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]I skrivende stund hitter Pernille Vermund med en opdatering, hvor hendes glæde over gode meningsmålinger har fået over 19.000 likes på under et døgn.[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?