Veteraner er vrede på Trine Bramsen: Tror ikke på hendes forklaring

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Udsendte soldater i Afghanistan sendte hver uge information hjem om den kritiske situation i landet, der bare blev værre og værre. At Trine Bramsen offentligt påstår, at hun intet har modtaget omkring det, provokerer dem.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Forsvarsminister Trine Bramsens (S) engagement – eller mangel på samme – under evakueringerne af danske udsendte fra de kaotiske tilstande i Afghanistan har på det sidste været genstand for debat. Flere veteraner er mildest talt ikke tilfredse med ministerens indsats.

En ny udtalelse fra Trine Bramsen, under et samråd i sidste uge, har for alvor fået veteraner og udsendte op i det røde felt.

Under samrådet insisterer forsvarsministeren på, at hun ikke har modtaget de 11 ugentlige rapporter, som udsendte soldater i landet uge efter uge indsendte til forsvarskommandoen, Forsvarets Efterretningstjeneste samt den danske ambassade i Kabul.

De udsendte soldater indsendte rapporterne for at gøre opmærksom på tilstandene i Afghanistan, som hver dag blev mere kaotiske.

At Trine Bramsen ikke skulle have modtaget disse rapporter, tror talsmand for veteranalliancen Claus Stenberg, er en direkte løgn. 

– Skal vi tro, at der sidder nogen et sted i systemet, som stopper efterretningerne, så dem, der sidder og tager beslutningerne, gør det på et ikkekvalificeret grundlag? Det virker helt utroligt, og det er forsvarsministeren, der har ansvaret for de danske soldater, når de er udsendt, udbryder han vredt til Berlingske.

Noget der også provokerer veteranen er en tale, som Trine Bramsen holdt i Kastrup Lufthavn, da hun stod klar til at modtage de sidste evakuerede soldater og byde dem velkommen hjem.

En tale som hun har forberedt uden at sætte sig i, hvad soldaterne rapporterede hjem omkring under deres udsendelse.

– Jeg ved ikke, hvad de så har snakket om i bilen på vej mod lufthavnen. Måske har de snakket om ministerens uafladelige behov for promovering, om hvilken vinkel billeder skulle tages fra, og hvornår de skulle udsendes på sociale medier, siger han vredt.

Det er dog ikke alle, der er enige i kritikken af Trine Bramsens engagement – eller mangel på samme – under evakueringerne.

På samrådet i fredags skulle forsvarsministeren forsvare hendes omdiskuterede Ærø-besøg, som fandt sted midt i de afgørende dage, hvor Afghanistan blev overtaget af den islamistiske, militante bevægelse Taliban.

En af de fremmødte socialdemokratiske folketingsmedlemmer mente endda, at Bramsen fortjente en medalje for sit visit på Ærø, der lå en søndag formiddag – altså uden for almindelig, socialdemokratisk arbejdstid. 

Læs mere om det her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?