”Vi ses i retten, Joe Biden!”: Guvernør vil sagsøge USA’s præsident for vaccinetvang

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Joe Bidens bekendtgørelse, der tvinger alle offentlige ansatte i USA til at lade sig vaccinere mod covid-19, falder ikke i god jord hos en række af delstaternes guvernører.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Joe Biden har annonceret en ny seksdelt plan, der skærper vaccinetvangen.

Den indebærer, at alle USA’s offentlige ansatte pålægges krav om at vaccinere sig mod covid-19. Samtidig bliver muligheden for at undgå vaccinen, ved i stedet at fremvise en negativ test, fjernet. 

Læs mere om det her.

Bidens vaccinetvang falder dog ikke i god jord hos flere af delstaternes guvernører.

Over et dusin af guvernørerne har ligefrem lovet, at de vil modsætte sig Bidens bekendtgørelse.

Det oplyser det amerikanske medie The Daily Wire.

Blandt disse er Kristi Noem, som er guvernør i delstaten South Dakota. Hun vil nemlig sagsøge Biden-administrationen for den vidtgående vaccinetvang og de regler, der er blevet indført coronabekæmpelsens navn.

Hun skriver i et Twitteropslag:

– Mit juridiske team er klar til at lægge sag an i det øjeblik @joebiden indgiver sin forfatningsstridige regel. Dette grove, statslige indgreb skal ikke få lov at stå uimodsagt.

Ligeledes meddeler Floridas guvernør, Ron DeSantis, på et pressemøde, at han også har i sinde at bekæmpe Bidens indførsler af tvang.

– Hvordan kan vi i det her land nå til et punkt, hvor folk skal miste deres job på baggrund af, om de lader sig vaccinere eller ej?, spørger han åbent.

– At sætte folk ud af arbejde, og ikke lade dem tjene til føden på grund af det, mener jeg bare er fundamentalt forkert.

– Og det vil vi bekæmpe. Hvis de forsøger at gøre det gennem en regel håndhævet af Arbejdsministeriet, tror jeg ikke, at de har lovhjemmel til at gøre det. 

– Jeg mener ikke, at det er den rette beslutning at tvinge folk. Jeg forestiller mig, at man kommer til at se meget aktivitet i domstolene, hvis de prøver at gøre dette med et præsidentielt dekret. Jeg mener, Kongressen har aldrig stemt for det, tilføjede DeSantis på pressemødet.

I USA er en guvernør en betegnelse for den folkevalgte, administrative leder af en delstat.

381 millioner vaccinedoser er i skrivende stund blevet givet til amerikanske borgere, og i alt 179 millioner amerikanere – eller 54,5 procent af befolkningen – er færdigvaccinerede.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?