Vindenergiselskab vildleder skolebørn om klima

Ørsted har sammen med WWF udformet populært undervisningsmateriale til 0. og 1. klasserne i folkeskolen. Men materialet indeholder misvisende påstande om klimaforandringer, bekræfter to eksperter til Indblik.net.
Foto: Ørsted

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vindenergiselskab vildleder skolebørn om klima

Ørsted har sammen med WWF udformet populært undervisningsmateriale til 0. og 1. klasserne i folkeskolen. Men materialet indeholder misvisende påstande om klimaforandringer, bekræfter to eksperter til Indblik.net.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
Ørsted vil gerne erstatte frygt med viden og optimisme i nyt undervisningsmateriale til 0. og 1. klasser, som er udarbejdet i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden. Her skal børnene for eksempel diskutere, hvilket verdensmål er vigtigst, og hvorfor det er så vigtigt. Til sidst kan de få diplomet med teksten ”Vores hjem er et fantastisk sted – og du er en klimahelt!”
Materialet indeholder imidlertid vildledende information om klima. For eksempel kan børnene få at vide, at polardyrene har svært ved at finde et hjem og finde føde.
”Et af de områder, der er hårdest ramt, er ved polerne, hvor temperaturstigningerne bevirker, at isen smelter. Det betyder, at mange af polardyrene har svært ved at finde et hjem og finde føde (…). Mange af børnene har sikkert allerede set billeder af isbjørnen, der mister sin isflage,” som der står i lærervejledningen. 
Isbjørne trives
Den canadiske zoolog Susan Crockford har imidlertid dokumenteret, at isbjørnebestanden er i fremgang. Isbjørneforskerens nye bog ’The Polar Bear Catastrophe That Never Happened’ viser, at isbjørnene trives – de er fede, sunde og formerer sig godt – på trods af reduktionen af havisen på Nordpolen.
”Isbjørne har endnu ikke taget skade af reduceret sommerhavis, som efter sigende skulle være forårsaget af klimaforandringer. Populationen af isbjørne er sund, og de er godt fordelt overalt i deres traditionelle område,” oplyser Susan Crockford på en mail til Indblik.net.
”Frygten for deres fremtidige velbefindende baserer sig på forudsigelser om, at reduceret overlevelse formodes at være uundgåeligt, hvis sommerhavisen faldt til 42% af niveauet for 1979 (hvilket forventes at ske i 2050). Men disse havis-niveauer blev nået i 2007 og har været stort set på samme niveau siden. På trods af denne pludselige nedgang i sommerhavis er isbjørnenes antal højere nu, end de har været i 50 år. I 2015 estimerer den officielle IUCN Red List 22.000-31.000, og der er sandsynligvis flere,” tilføjer hun og henviser til sin blog.
En klode er nok
Skolebørn, der bekymrer sig om isbjørnene, skal altså finde noget andet at bekymre sig om, og der er masser af muligheder i Ørsteds og WWF’s klassesæt. Her fremgår det også, at vi har brug for 4,2 jordkloder, hvis alle skulle leve som os. Men dette er tilbagevist af flere forskere.
”Vi hører ofte fra WWF historien om, at mennesker udnytter alt for meget af klodens ressourcer, og at vi har brug for næsten fem planeter, hvis alle mennesker skulle have amerikansk levestandard. Men dette bygger på en analyse, der er næsten helt forkert,” siger Bjørn Lomborg til Indblik.net.
”Dette bygger næsten udelukkende på, at de hævder, vi skal holde CO2-indholdet i atmosfæren konstant, og at dette kræver, vi skal plante skov for at optage de nuværende CO2-udledninger. Eftersom vi udleder så meget, så kræver det op til fem planeter med skov. Dette er oplagt en karikatur,” forklarer Bjørn Lomborg, der for to år siden beskrev, hvorfor ’det økologiske fodaftryk’ er en forkert målemetode.
Herudover henviser Lomborg til to andre artikler med pointen, at det økologiske fodaftryk er en forkert måde at måle bæredygtighed på, og at miljøvidenskaben er nødt til at finde en anden metode, hvis den vil tages seriøst.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3268″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Energiproducent fastholder
Det fremgår ikke af Ørsteds materiale, at klimaet altid har ændret sig, ligesom der heller ikke er noget information, der taler imod Ørsteds eget produkt, vindenergi. Men Ørsted afviser, at der er noget problematisk i materialet.
”Undervisningsmaterialet, som Ørsted og Verdensnaturfonden står bag, er udviklet af dygtige og rutinerede undervisningsmaterialeforfattere og får ros af fagfolk. Sammen med lærernes store interesse gør det os trygge ved, at det er godt og kærkomment materiale, der kan give børnene et sprog omkring klimaet, som er i øjenhøjde, så vi hjælper med til at undgå klimaangst,” meddeler Filip Engel, vicedirektør i Ørsted, til Indblik.net.
”På landsplan er der flere end 70% af de danske grundskoler, der har bestilt klimaklassesættene. Vi har sammen med Verdensnaturfonden gjort opmærksom på, at materialet kunne bestilles i magasinet Folkeskolen og på sociale medier før sommerferien,” tilføjer han.
Materialet er sendt ud til flere end 60.000 børn i de danske folkeskoler.
Opdatering, 9. november 12.30: Rubrikken er rettet for at afspejle, at Ørsteds produkt er vindenergi og ikke vindmøllerne i sig selv. 
 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2857″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3217″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2835″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?