“Beskæmmende”: Nick Hækkerup freder Mette Frederiksen i sag om slettede SMS’er

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser at bede politiet om at efterforske statsminister Mette Frederiksens (S) slettede SMS’er i minskandalen.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Det sker på trods af en klar opfordring fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen om at gøre netop dette. 

– Jeg mener ikke, at der på baggrund af Venstres opfordring er grundlag for at rette henvendelse til politiet. Hvis Venstre ønsker at indgive en politianmeldelse, står det jo Venstre frit for, lyder det i en skriftlig kommentar fra Nick Hækkerup til Ritzau

Preben Bang Henriksen, der selv er jurist, kalder det for “beskæmmende”, at justitsministeren afviser en politisag mod sin partifælle, statsminister Mette Frederiksen.

Dog mener Venstres retsordfører ikke, at det giver mening selv at indgive en politianmeldelse. 

Det skyldes, at Nick Hækkerup som justitsminister er øverste ansvarlige for politiet i Danmark, og at Bang Henriksen derfor ikke forventer, at politiet vil gøre noget ved sagen, når Hækkerup afviser den.

Sagen om de slettede SMS’er

De seneste dage har flere medier kunnet afsløre, at Mette Frederiksen og tre af hendes tætteste medarbejdere har slettet centrale SMS’er fra den afgørende tid fra september til december sidste år, hvor den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink blev taget og ført ud i livet.

Helt konkret har statsministeren og hendes tætte medarbejdere stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i Statsministeriet Pelle Pape fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige minkbeslutning.

Ifølge Statsministeriet har de fire personer haft deres iPhones indstillet til automatisk at slette SMS’er efter 30 dage. 

Ingen andre af de i alt 10 ansatte i Statsministeriet, der skal afhøres i Minkkommisionen, har haft samme indstilling på telefonen, oplyses det.

“Hvis der var en smule tillid til regeringen før det her, er den 100 procent væk nu”

De slettede SMS’er har været genstand for hård kritik.

– Hvis der var en smule tillid til regeringen før det her, er den 100 procent væk nu, udtalte Venstres minkordfører Thomas Danielsen bl.a. i et interview med Indblik onsdag.

Han håber, at Folketinget kan blive enige om, at udvide Minkkommissionen, så centrale SMS’er i minkskandalen kan blive genskabt og undersøgt.

Læs mere om det her.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?