“Den absolut største fejl, vi har begået i Folketinget”: Venstre-ordfører fortryder, at han gav regeringen vidtgående coronabeføjelser

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“I bagklogskabens lys er det den absolut største fejl, vi har begået i Folketinget.”

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder det fra Venstres minkordfører Thomas Danielsen i et interview med Indblik i anledning af, at det i dag er præcis et år siden, at alle danske mink blev beordret ulovligt aflivet af statsminister Mette Frederiksen (S).

Danielsen reflekterer over det forløb, der har fulgt siden det skæbnesvangre pressemøde den 4. november 2020, hvor ordren om at aflive minkene blev givet.

I den forbindelse kommer Thomas Danielsen også ind på, hvordan regeringen har ageret enerådigt under hele coronahåndteringen – og ikke blot i forbindelse med beslutningen om at udrydde minkene.

– Generelt i de her coronaspørgsmål er der jo ikke nogen, der er blevet hørt eller involveret. Hvis vi kigger tilbage på hele coronahåndteringen og skal evaluere den, skal vi en anden gang ikke give så mange beføjelser til enkeltpersoner, som vi har gjort til den socialdemokratiske regering, og særligt statsministeren, siger han til Indblik og tilføjer, at det “viste det sig, at statsministeren ikke kunne modstå den magt, hun havde fået og at hun misbrugte den.”

At statsministeren og regeringen agerede så egenrådigt, kom bag på Thomas Danielsen, fortæller han.

Forløbet siden nedlukningen tilbage i marts 2020 har fået ham til at fortryde, at han var med til at give regeringen vidtgående magtbeføjelser, der kunne tages i brug i kampen mod coronavirus.

Dermed slutter Thomas Danielsen sig til bl.a. Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh, som allerede for et års tid siden meldte ud, at epidemiloven – loven, der gav regeringen sine vidtgående coronamagtbeføjelser – var hans største fejl som partileder.

– I bagklogskabens lys er det den absolut største fejl, vi har begået i Folketinget, lyder den klare melding fra Venstre-ordføreren.

– Når jeg taler med mine kolleger i Folketinget, er der ikke nogen, der havde drømt om, at regeringen simpelthen ville udnytte deres beføjelser til at køre Folketinget ud på et sidespor.

Men det skete, og det er i mine briller totalt magtmisbrug.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?