”Det tyder på, at man har forsøgt at lave et coverup”: Nye oplysninger i SMS-skandalen vækker opsigt

Foto: Olivier Matthys/AFP/Ritzau Scanpix

Sagen om slettede SMS’er i minkskandalen fortsætter.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Minkkommissionen er for alvor kommet i gang med arbejdet, og løbende bliver forskellige aktører afhørt som en del af kommissionens arbejde.

Men sagen om de slettede SMS’er har besværliggjort kommissionsundersøgelsen.

Og mens eksperter mener, at SMS’erne slet ikke burde have været slettet – eller at de i hvert fald skulle have været journaliseret – så kommer Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh nu med en klar udmelding.

Han tror ikke på statsminister Mette Frederiksens (S) forklaring på, hvorfor hun og hendes nærmeste rådgivere har slettet centrale SMS’er i minkskandalen.

Vanopslagh udtaler rasende til Jyllands-Posten:

– Der er ikke på nogen tænkelig måde en god undskyldning. Mette Frederiksen og hendes rådgivere er næsten de eneste, der har en slettefunktion. Det tyder på, at man har forsøgt at lave et coverup.

Udmeldingen kommer på baggrund af, at Jyllands-Posten kan berette, at et flertal i Folketinget allerede den 11. november sidste år – blot syv dage efter den ulovlige minkordre – ville undersøge hele forløbet omkring aflivningen af de danske mink.

Flere eksperter udtaler til avisen, at statsministeren og hendes nærmeste rådgivere allerede på dette tidspunkt burde være stoppet med at slette SMS’er.

Det gjorde man som bekendt dog ikke.

Statsministeren og hendes tætte medarbejdere stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i Statsministeriet Pelle Pape har fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige minkbeslutning.

Ifølge Statsministeriet har de fire personer haft deres iPhones indstillet til automatisk at slette SMS’er efter 30 dage. 

Ingen andre af de i alt 10 ansatte i Statsministeriet, der skal afhøres i Minkkommisionen, har haft samme indstilling på telefonen, oplyses det.

Med hjælp fra politiets efterforskere arbejdes der lige nu på at genskabe de slettede SMS’er, så de kan blive genstand for undersøgelse.

[adning id="17957"]

Fik du læst?