Det udløste et ramaskrig, da Hækkerup påstod, at “med overvågning stiger friheden” – nu giver Venstres retsordfører ham ret

Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre, ankommer til samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag den 29. april 2021. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun justitsminister Nick Hækkerup, der mener, at “overvågning giver frihed”.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Det blev mødt med bred folkelig forargelse og hård kritik fra Folketingets øvrige partier, da justitsminister Nick Hækkerup (S) fra Folketingets talerstol i 2019 erklærede, at “med overvågning stiger friheden”.

Siden har justitsministeren, der i sin ministertid har været med til at øge overvågningen af danskerne betragteligt, forsvaret og gentaget påstanden om, at “mere overvågning giver mere frihed”.

Hækkerup har hidtil stået ganske alene med sin idé om, at mere overvågning af danskerne skulle betyde mere frihed. Men nu får han opbakning fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der også i den aktuelle sag om ulovlig logning af danskernes internet- og teledata bakker op om justitsministeren.

Det sker i et kapitel i en ny debatbog fra Venstre med titlen “Liberale drømme og drøftelser”. Bogen samler 24 bud på, hvad liberalisme er i det 21. århundrede fra en lang række af Venstres mest profilerede politikere.

Det gælder også partiets retsordfører Preben Bang Henriksen, der bruger sit kapitel i bogen til at give justitsministeren ret i, at man vitterligt kan sætte lighedstegn mellem overvågning og frihed.

– Også som liberale er det nødvendigt at erkende, at det, der hos nogle udlægges som indskrænkninger i borgernes frihed – eksempelvis videoovervågning af gågaderne – i virkeligheden i praksis kan være en udvidelse af friheden, der giver en præventiv virkning og sikrer, at forbryderne bliver dømt og uskyldige går fri, skriver retsordføreren og fortsætter:

– Som praktiserende forsvarsadvokat kan jeg bekræfte, at utallige forbrydere er fældet i grove forbrydelser via overvågning og logning. Disse midler er ikke en indskrænkning af borgernes frihed. De er en indskrænkning af de kriminelles frihed.

Preben Bang Henriksens opbakning til Nick Hækkerups kontroversielle påstand om sammenhængen mellem overvågning og frihed kommer på trods af, at Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i sin tale til sidste års landsmøde kaldte netop denne argumentation for en “Erasmus Montanus”-logik – altså en logisk fejlslutning.

Preben Bang Henriksen oplyser til Indblik, at han ingen yderligere kommentarer har til sagen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?