Venstre-ordfører vil ikke udtale sig efter hård kritik fra eget ungdomsparti i kontroversiel sag om masseovervågning

Preben Bang Henriksen (V) ankommer til samråd om journaliseringspligt for sms-beskeder i Folketingets Retsudvalg i Landstingssalen på Christiansborg, torsdag den 13. januar 2022. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

“Hvis han ønsker et samfund, hvor alle skal overvåges hele tiden, bør han overveje, om han er i det rette parti”, lød kritikken fra Venstres Ungdom. Siden da har Preben Bang Henriksen ikke været til at få i tale.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Det er “et vildspor”, at Preben Bang Henriksen, Venstres retsordfører, bakker op om justitsminister Nick Hækkerups (S) forslag om at videreføre den ulovlige masseovervågning af danskerne i form af logning af teledata.

Sådan lød kritikken fra Maria Ladegaard Slot, formand for Venstres Ungdom, i et interview med Indblik i sidste uge.

Her opfordrede ungdomsformanden endda Preben Bang Henriksen til at genoverveje, om han hører til i Venstre, hvis han virkelig holder så meget af at overvåge danskerne, som han giver udtryk for.

Hverken før interviewets udgivelse eller efter har det været muligt at få Preben Bang Henriksen til at kommentere kritikken trods gentagne forsøg henvendt både til ham personligt og til Venstres pressetjeneste.

I mellemtiden har Venstres retsordfører dog i en ny bogudgivelse endvidere givet justitsminister Nick Hækkerup ret i hans omdiskuterede udsagn om, at “mere overvågning giver mere frihed”.

Siden 2006 har de danske teleselskaber grundet den såkaldte logningsbekendtgørelse været pålagt at logge – altså indsamle og gemme – teledata om samtlige borgere i Danmark.

Det betyder, at alle danskeres opkald, SMS’er og anden elektronisk kommunikation bliver overvåget. 

Logningen er flere gange blevet dømt ulovlig og i strid med menneskerettighederne af EU-domstolen, men flere justitsministre har alligevel fortsat den ulovlige overvågning.

Sidste år præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) så et lovforslag, der angiveligt har til formål at stoppe bruddet på danskernes menneskerettigheder, men adskillige eksperter og IT- og menneskerettighedsorganisationer har overfor Indblik og andre medier advaret om, at forslaget i realiteten blot fortsætter den ulovlige logning.

Selvom det er blevet udskudt, tegner der sig allerede nu et flertal for lovforslaget. Dog er det påfaldende, at alle regeringens støttepartier er skarpe kritikere af forslaget, mens det i stedet er Konservative og Venstre, der skaffer regeringen flertal.

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen har været en varm fortaler for såvel logning som praksis som justitsminister Nick Hækkerups nye lovforslag. Henriksen og Hækkerup har bl.a. skrevet et fælles debatindlæg, hvor de forsvarer logningen af danskernes teledata og svarer kritikere igen.

Fik du læst?