Eksperter gennemhuller Mette Frederiksens SMS-forklaring

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksens (S) forsvar i sagen om slettede SMS’er holder ikke.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder den kontante dom fra to eksperter – tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen og sikkerhedsrådgiver Jan Jarlbæk -, som TV 2 har talt med.

Mette Frederiksen fastholder ellers, at det var af “sikkerhedshensyn”, at hun slettede centrale SMS’er i tiden omkring den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink.

Samtidig har hun udtalt, at hun havde slået automatisk sletning af SMS-beskeder til på baggrund af rådgivning fra Statsministeriet, uden at hun dog vil kommentere nærmere på, f.eks. hvornår hun slog denne SMS-sletning til, eller hvem der rådgav hende om det.

Læs mere om det her.

Problemet er bare, at den forklaring ikke holder, lyder det enstemmigt fra de to eksperter. 

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen er der nemlig andre sikkerhedsregler i Statsministeriet – herunder, at beskeder skal være krypteret – som helt overflødiggør sletning af SMS’er.

– I Statsministeriets sikkerhedscirkulær findes der helt klart nogle meget strikse regler, som fuldstændigt overflødiggør, at man skal foretage sletninger af sikkerhedsmæssige årsager, siger Hans Jørgen Bonnichsen til TV 2.

Logikken i Mette Frederiksens forklaringer halter altså gevaldigt, lyder det.

Også Jan Jarlbæk er skeptisk over for statsministerens forklaring. 

Direkte adspurgt af TV 2’s journalist, om det lyder som en forklaring, der er konstrueret til lejligheden, lyder det utvetydige svar fra Jan Jarlbæk:

– Ja.

Sagen om de slettede SMS’er

De seneste dage har flere medier kunnet afsløre, at Mette Frederiksen og tre af hendes tætteste medarbejdere har slettet centrale SMS’er fra den afgørende tid fra september til december sidste år, hvor den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink blev taget og ført ud i livet.

Helt konkret har statsministeren og hendes tætte medarbejdere stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i Statsministeriet Pelle Pape fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige minkbeslutning.

Ifølge Statsministeriet har de fire personer haft deres iPhones indstillet til automatisk at slette SMS’er efter 30 dage. 

Ingen andre af de i alt 10 ansatte i Statsministeriet, der skal afhøres i Minkkommisionen, har haft samme indstilling på telefonen, oplyses det.

De slettede SMS’er har været genstand for hård kritik.

– Hvis der var en smule tillid til regeringen før det her, er den 100 procent væk nu, udtalte Venstres minkordfører Thomas Danielsen bl.a. i et interview med Indblik onsdag.

Læs mere om det her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?