Hækkerup “dybt forundret”: Venstre laver u-vending og stemmer imod “tryghedslov”

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Jeg synes ærligt talt, Venstre skylder nogle klare svar”, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S) i en kommentar til Indblik.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Regeringens vidtgående forslag til en “tryghedslov” har mødt massiv kritik fra ind- og udland for at være i strid med menneskrerettighederne.

Og nu ser det også ud til, at et flertal i Folketinget vender sig imod loven.

Venstre er nemlig vendt 180 grader og vil nu stemme imod den del af loven, som har mødt mest udtalt kritik – nemlig det generelle opholdsforbud.

Hvis dette forbud blev til virkelighed, vil politiet f.eks. kunne udstede opholdsforbud i en park, hvor personer har udvist “utryghedsskabende” adfærd. 

Dermed risikerer alle store bøder og potentielt fængselsstraf, hvis de opholder sig i parken – om de så vil sidde på en bænk og drikke en kop kaffe eller demonstrere imod regeringen.

Venstre vender 180 grader

Venstre har ellers tidligere sagt, at man “helt klart” ville bakke op om både “tryghedslov” og opholdsforbud – ja, partiet har endda udtalt, at det var som om, at den socialdemokratiske regering med dette forslag havde “stjålet” Venstres politik.

Men nu er Venstre altså vendt på en tallerken.

Medlem af retsudvalget og Venstres ordfører på sagen, Jan E. Jørgensen, udtaler således til Jyllands-Posten:

– Vi har haft interne drøftelser, vi har lyttet til den debat, der har været om forslaget, og vi er enige i de kritikpunkter, som er rejst. 

– Det, synes vi, bør også gøre indtryk på justitsministeren og simpelthen få ham til at sige, at det her er en ommer. Man har forsøgt at løse et problem, men løsningen, man kommer med, er ikke den rigtige. Man må finde på noget andet.

– Vi er imod forslaget. Vi anerkender, at der er et problem, men den løsning, regeringen kommer med, dur ikke.

Justitsminister: “Et svigt”

Med Venstres u-vending er der nu et flertal imod opholdsforbuddet. 

Regeringens støttepartier har nemlig – ligesom Liberal Alliance og Nye Borgerlige – allerede kritiseret forslaget.

Det får nu justitsminister Nick Hækkerup (S) til at kalde Venstres u-vending for “et svigt”.

– Jeg er dybt forundret over, at Venstre nu er vendt 180 grader og ikke bare har skiftet holdning, men nu også er gået helt væk fra ideen om et opholdsforbud. 

– Nu foreslår Venstre, at vi – i stedet for at give politiet nye og effektive redskaber til at sætte bredt ind over for utryghedsskabende adfærd – bevarer status quo med nogle strafskærpelser. Det synes jeg ærligt talt ikke er ambitiøst nok, lyder det fra Nick Hækkerup i en skriftlig kommentar til Indblik.

Hækkerup fortsætter med at sige, at Venstre svigter “de borgere, der hver dag føler sig utrygge i deres lokalområde”, og at partiet med sin u-vending stopper, hvad der ifølge ministeren selv ville have været “et effektivt redskab i kampen mod utrygheden”.

– Jeg synes ærligt talt, Venstre skylder nogle klare svar, afrunder justitsminister Nick Hækkerup sin kommentar.

Indblik arbejder fortsat på at få en uddybende kommentar fra Venstre.

[adning id="17957"]

Fik du læst?