Parti vender 180 grader: Nu er der flertal imod regeringens “tryghedslov”

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der tegner sig nu et flertal imod den mest vidtgående del af regeringens nye “tryghedslov”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Indblik har den seneste tid sat fokus på regeringens forslag til en ny, vidtgående “tryghedslov”, som justitsminister Nick Hækkerup (S) har været bannerfører for

Loven har mødt massiv kritik fra menneskerettighedsorganisationer i ind- og udland.

Det er særligt den del af loven, der giver politiet magt til at udstede generelle opholdsforbud, har været genstand for kritik – og nu ser der ud til at tegne sig et flertal imod denne del af loven.

Det skriver Jyllands-Posten.

Hvis loven blev til virkelighed, vil politiet f.eks. kunne udstede opholdsforbud i en park, hvor personer har udvist “utryghedsskabende” adfærd. 

Dermed risikerer alle store bøder, hvis de opholder sig i parken – om de så vil sidde på en bænk og drikke en kop kaffe eller demonstrere imod regeringen.

Venstre vender 180 grader

At flertallet bag loven smuldrer, skyldes at Venstre er vendt 180 grader og nu er imod opholdsforbuddet, som indgår i den nye “tryghedslov”.

Partiet har ellers sagt, at man “helt klart” ville bakke op om loven, men efter et gruppemøde torsdag har partiets folketingsgruppe ændret holdning.

Medlem af retsudvalget og Venstres ordfører på sagen, Jan E. Jørgensen, udtaler til Jyllands-Posten:

– Vi har haft interne drøftelser, vi har lyttet til den debat, der har været om forslaget, og vi er enige i de kritikpunkter, som er rejst. 

– Det, synes vi, bør også gøre indtryk på justitsministeren og simpelthen få ham til at sige, at det her er en ommer. Man har forsøgt at løse et problem, men løsningen, man kommer med, er ikke den rigtige. Man må finde på noget andet.

– Vi er imod forslaget. Vi anerkender, at der er et problem, men den løsning, regeringen kommer med, dur ikke.

Flertal imod regeringen – og en “dybt forundret” minister

Med Venstres u-vending er der nu et flertal imod opholdsforbuddet.

Regeringens støttepartier har nemlig – ligesom Liberal Alliance og Nye Borgerlige – allerede kritiseret forslaget.

Forslaget til en ny “tryghedslov” består af fire punkter, hvoraf de tre andre – udvisning af udenlandske vanvidsbilister, forbud for voldsstraffede mod at besøge f.eks. natklubber og beslaglæggelse af værdigenstande hos tyverimistænkte – alene rammer folk, der er mistænkt eller dømt for kriminalitet.

På Nye Borgerliges initiativ bliver lovforslaget opdelt, så de dele, der rammer kriminelle bliver ét lovforslag, mens det opholdsforbud, der kan ramme almindelige mennesker også, bliver et andet lovforslag.

Det er endnu uvist, om Venstre bakker op om de andre punkter i loven.

– Jeg er dybt forundret over, at Venstre nu er vendt 180 grader og ikke bare har skiftet holdning, men nu også er gået helt væk fra ideen om et opholdsforbud.

– Jeg synes ærligt talt, Venstre skylder nogle klare svar, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup i en kommentar til Indblik.

Indblik arbejder på at få en uddybende kommentar fra Venstre.

[adning id="17957"]

Fik du læst?