I 10 dage har Mette Frederiksen været væk fra Facebook – men hendes comeback gik ikke, som hun havde håbet på

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mens Mette Frederiksen forsøger at dreje samtalen hen på sin gåtur i skoven, vil alle andre kun have svar på ét bestemt spørgsmål.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

– Gåtur i skoven. Nyder det her tidspunkt på efteråret. Bladene hænger stadig på træerne. Farverne skifter. Det er meget smukt.

Sådan skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i et opslag på sin Facebookside. Opslaget kommer efter 10 dages pause, hvor statsministeren ikke har lavet opslag på det sociale medie, som hun ellers bruger flittigt.

Årsagen til Frederiksens fravær er antageligvis den verserende skandale om slettede SMS’er og de løbende afhøringer i Minkkommissionen, som tilsammen lægger et hidtil uhørt pres på hende og regeringen.

Men hvis statsministeren havde håbet på at kunne konversere om efterårshygge med sine Facebookfølgere, tog hun fejl. 

I stedet er der i skrivende stund flere end 6.300 kommentarer på opslaget, hvoraf mange – tilsyneladende hovedparten – er stærkt kritiske.

– Læs dine kommentarer. Du er IKKE vores statsminister mere. Du er færdig, lyder det således fra en frustreret borger.

De kritiske kommentarer har alle det tilfælles, at de kræver svar i SMS-skandalen.

Både borgere og politikere som Liberal Alliances partiformand Alex Vanopslagh kritiserer således opslaget som et forsøg på en afledningsmanøvre.

– Hvornår begyndte du med at slette sms’er og bevismateriale? Før eller efter minkskandalen? Du kan ikke smyge dig uden om, skriver Alex Vanopslagh, der bakkes op af Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard.

– Dejligt med en tur i skoven. Men hvad med at forholde dig til de sms’er, der er forsvundet?, spørger Kjærsgaard.

DF-nestoren følger op i et Facebookopslag på sin egen Facebookside, hvor hun langer yderligere ud efter Mette Frederiksen og kræver klare svar.

– I 10 dage har Mette Frederiksen ikke lagt et opslag op på Facebook. Altså lige indtil i går, hvor hun gik en tur i skoven. 

– Vi vil ikke høre om makrelmadder, vinduespudsning og ture i skoven. Vi vil høre, hvad der stod i de sms’er, og hvorfor de er blevet slettet. Kom nu Mette!

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere afvist at svare på “så tekniske spørgsmål” som spørgsmålet om, hvornår hun begyndte at slette de centrale SMS’er i minkskandalen.

SMS’erne forsøges nu genskabt, så de kan indgå i Minkkommissionens arbejde.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?