“Mette Frederiksen klæder bukserne af sig selv”: En halvanden år gammel udtalelse fra statsministeren vækker opsigt

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

“Mette Frederiksen klæder bukserne af sig selv med det citat og udstiller sit eget hykleri”, lyder det fra Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

– Man kan jo ikke have en regering i et land, der ikke vil efterleve enten den nationale lov eller de internationale forpligtelser, der findes.

– Så bliver det et lovløst samfund. Og det er der ikke i mine øjne noget partier eller nogen politiker, der kan forsvare.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) den 9. juni sidste år under en spørgetime i Folketingssalen.

Ordene faldt som reaktion på et spørgsmål fra Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund, som kritiserede den kommission, der skulle undersøge Inger Støjberg og sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene part var mindreårig.

En kommission, som regeringen – anført af Mette Frederiksen – selv havde med til at nedsætte for at undersøge, om der kunne rejses en rigsretssag mod Støjberg på baggrund af hendes ulovlige ordre.

“Udstiller sit eget hykleri”

I dag har piben har nu fået en helt anden lyd. Tilbage i november 2020 gav Mette Frederiksen selv en ulovlig ordre, da hun beordrede alle danske mink aflivet. 

Siden da har hun end ikke ville tage principiel stilling til, om en regering må bryde loven eller ej. 

Læs mere om det her.

Således er der langt fra Mette Frederiksens principielle forsvar til retsstaten i juni sidste år og til hendes udtalelser i dag.

Det får nu Liberal Alliances partiformand Alex Vanopslagh til at anklage statsministeren for hykleri.

Mette Frederiksen klæder bukserne af sig selv med det citat og udstiller sit eget hykleri.

– Hvis hun virkelig mener, at man ikke kan have en regering siddende, som ikke efterlever national lov, må hun jo tage konsekvensen og gå af, siger Alex Vanopslagh til Indblik.

I et Facebookopslag rejser Liberal Alliance desuden spørgsmål om, hvorvidt Mette Frederiksen vil stå ved sin udtalelse fra juni 2020.

Statsministeren synes dog ikke at have nogle planer om at gå af lige foreløbigt, men Folketinget har dog nedsat en kommission, der skal undersøge minkskandalen.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?