Ministerium forklarer sig: Derfor blev afgørende dokument i minkskandalen slettet

Foto: Nicolai Dybdal/Shutterstock.com

Det er dog ikke alle, der tror på den officielle forklaring.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Den seneste tid har sagen om slettede SMS’er i minkskandalen været genstand for stor opmærksomhed og debat.

Nu viser det sig, at det ikke kun er SMS’er omhandlende minkskandalen, der er blevet slettet. 

Jyllands-Posten har nemlig kunnet afsløre, at et afgørende dokument – et faktaark – fra den 4. november 2020, også er blevet slettet.

Faktaarket, der blev udgivet på dagen for den ulovlige ordre om at udrydde alle danske mink, lå førhen tilgængelig på coronasmitte.dk – en hjemmeside, som regeringen driver.

Af dette ark fremgrik det om beslytningen om at udrydde alle danske mink, at “regeringen er bevidst om, at dette de facto vil betyde en nedlukning af den danske minkbranche – i hvert fald for en årrække”.

Faktaark undergraver Mette Frederiksens forsvar i minkskandalen

Dette udsagn er i direkte modstrid med statsminister Mette Frederiksens (S) forklaring i minkskandalen. Hun har hele vejen igennem fastholdt, at regeringen ikke nedlagde minkerhvervet, men alene udryddede alle danske mink – og at dette er to forskellige ting.

Ifølge juraprofessor vil det rent juridisk være et langt større problem for regeringen, hvis de var bevidste om, at de med den ulovlige ordre om at aflive alle danske mink nedlagde hele erhvervet.

Læs mere om sagen om det slettede faktaark her.

Jyllands-Posten er kun blevet opmærksom på faktaarket takket være en aktindsigt. Det centrale dokument kan dog også hentes frem via en tjeneste, der arkiverer og gemmer gamle eller slettede hjemmesider.

Se her.

Ministerium forklarer sig

Ifølge Udenrigsministeriet, der er ansvarlig for coronasmitte.dk, er faktaarket blevet slettet, da man opdaterede hjemmesiden.

I forbindelse med denne opdatering havde man tilsyneladende ikke ressourcer til at få nyheder med fra den 5. november 2020 og før med. 

Over for Jyllands-Posten forklarer Udenrigsministeriet sletningen af det afgørende faktaark i en skriftlig kommentar:

– Baggrunden er, at coronasmitte.dk oprindelig blev drevet af politiet, men da Nationalt Kommunikationscenter COVID-19 (NKC) blev oprettet i november 2020, blev det besluttet at bygge en helt ny borgerrettet hjemmeside. Den nye hjemmeside gik i luften den 22. januar 2021, og i den sammenhæng var det ikke hele nyhedsarkivet, der blev flyttet med. Det historiske arkiv over myndighedernes COVID-19-relaterede nyheder skulle manuelt flyttes over til det nye site, og på daværende tidspunkt blev ca. 200 historiske links flyttet med over. Det svarer på det tidspunkt til nyhederne for de seneste ca. 2,5 måneder.

LA: “Det lugter langt væk”

Det er dog ikke en forklaring, som Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, tror på.

– Regeringen har modarbejdet kommissionen ved ikke at udlevere SMS’er, og nu er der tilfældigvis også røget belastende materiale ud af regeringens hjemmesider. Det lugter langt væk, og det er ikke et demokrati værdigt, siger han således i et interview med Indblik.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Mette Frederiksen er indkaldt som vidne i kommissionen den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?