Et referat afslører, at rigspolitichef Thorkild Fogde vidste, at der ikke var lovhjemmel til at udrydde alle danske mink, mens han deltog i pressemøde med flere ministre. Alligevel sagde han intet om det, og det møder nu kritik fra flere eksperter.
Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk
Den 7. november 2020 var der pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) og rigspolitichef Thorkild Fogde.
På programmet var den aktuelle situation med de danske mink, hvor man frygtede, at en særlig coronamutation i minkene kunne underminere vaccinationsindsatsen.
Til pressemødet lød det bl.a., at alle danske mink ni dage efter mødet skulle være aflivet. En ordre, det sidenhen har vist sig, at der ikke var lovhjemmel til.
Mens både Heunicke og Jensen har forklaret sig i Minkkommissionen med, at de ikke kendte til den manglende lovhjemmel, da pressemødet blev afholdt, afslører et internt mødereferat, at rigspolitichef Thorkild Fogde allerede om morgenen den 5. november var blevet orienteret om dette.
Det kan Radio4 berette.
Men selvom rigspolitichefen altså vidste, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle danske mink aflivet, sagde han intet på pressemødet den 7. november.
I stedet for at advare om, at der ikke var lovhjemmel til at aflive minkene, takkede han i stedet de danske minkavlere for at samarbejde med myndighederne.
– Til det vil jeg gerne sige til de mennesker, der i øjeblikket befinder sig i den ulykkelige situation, som det er at miste sit livsgrundlag: Tusind tak for det samfundssind, I udviser. Jeg får gode meldinger tilbage om godt samarbejde. Tak skal I have, lød det fra Thorkild Fogde til pressemødet.
Det møder nu kritik fra juraprofessorerne Frederik Waage og Sten Bønsing. De mener begge, at rigspolitichefen burde have advaret om den manglende lovhjemmel.
– Han er selvstændigt forpligtet til ikke at medvirke til, at der gives forkerte informationer. Derfor så har han en pligt til også at sikre, at der ikke bliver vildledt. Han kan ikke gemme sig bag, at der er ministre, der vildleder, eller der vildleder mere, end han gør, siger Sten Bønsing til Radio4.
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup fortæller til Radio4, at han på baggrund af historien vil bede om en redegørelse fra Justitsministeriet.
Hverken Justitsministeriet eller rigspolitichef Thorkild Fogde har dog nogle kommentarer til sagen.
Den 28. januar skal Thorkild Fogde afhøres i den igangværende minkkommission.
Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.
I løbet af foråret forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.
Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.
Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.
Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.