Ingen sandhedspligt: Ifølge juraprofessor kan man ikke udelukke, at vidner i Minkkommissionen taler usandt

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ifølge juraprofessor Frederik Waage kan man godt forestille sig, at vidner i Minkkommissionen taler usandt.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Når folk som statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, skal vidne i Minkkommissionen, er de ikke underlagt sandhedspligt. 

Faktisk er de som udgangspunkt heller ikke underlagt vidnepligt.

I et interview med Indblik forklarer professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, hvorfor det forholder sig sådan.

Læs hele interviewet her.

Direkte adspurgt, om denne mangel på sandhedspligt og vidnepligt kan tænkes at have konsekvenser for kommissionens undersøgelse, og om man f.eks. kan forestille sig, at et vidne taler usandt, lyder svaret fra Frederik Waage:

– Ja, bestemt. Nu kan vi tage den igangværende Støjberg-sag (rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, red.) som eksempel. Der er en del af de forklaringer, der her er blevet afgivet, som er diametralt modsatte. Det må anses for utvivlsomt, at der er nogle, der har løjet i kommissionen.

– I Instrukskommissionens betænkning har man på diplomatisk vis formuleret det på den måde, at man f.eks. siger, at ”kommissionen i det hele har tilsidesat X forklaring”. Og man siger, at der ikke er noget sted, der bliver løjet så meget som i de danske retssale. 

– Den amerikanske krimiforfatter Michael Connelly har i en af sine romaner kaldt retssagen for  en konkurrence i at lyve. Jeg fristes til at sige, at det gælder alle retssager, siger Frederik Waage. Det er måske ikke helt sandheden at sige sådan, men det er tæt på.

– Alligevel er det jo meningen, at domstolene i enhver retssag skal nå frem til sandheden, og det kan man jo kun håbe, at de gør.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer af i alt 61 vidner, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Mette Frederiksen er indkaldt som vidne i kommissionen den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?